Hopp til innhold

- Håper på det beste

Fredag faller dommen i bedragerisaken mot de to tidligere stortingsrepresentantene Magnus Stangeland og Anders Talleraas.

De bedrageridømte tidligere stortingsrepresentantene Magnus Stangeland (t.v) og Anders Talleraas.

Fredag får Magnus Stangeland (Sp) og Anders Talleraas (H) dommen i saken der de er tiltalt for bedrageri med stortingspensjoner.

Foto: Scanpix

Klokka 13.00 fredag faller dommen i Oslo Tingrett i saken der de tidligere stortingsrepresentantene Magnus Stangeland og Anders Talleraas er tiltalt for grovt bedrageri under grov uaktsomhet.

FØLG DOMSAVSIGELSEN DIREKTE PÅ NRK1 OG NRK.NO FRA KL. 12.57

– Jeg håper på det beste, men vi får se. Jeg har blitt overasket før og kan bli det igjen, sier Magnus Stangeland til NRK.no.

Den tidligere stortingsrepresentanten for Senterpartiet er optimistisk og håper på frifinnelse. Han vil imidlertid ikke spekulere i om han kommer til å anke en eventuell fellende dom.

– Jeg kan ikke ta stilling til det nå, før vi har realitetene på bordet, sier Stangeland.

Medtiltalte Anders Talleraas, som tidligere representerte partiet Høyre på Stortinget, sier til NRK.no at han avventer dommen. Han ønsker ikke å gi noen kommentarer i forkant av domsavsigelsen.

LES OGSÅ: - Helvete laust då namna kom ut

LES OGSÅ: – Eg tenkte: «Kva no, Magnus?»

Førstestatsadvokat Elisabeth Roscher i Økokrim

Førstestatsadvokat Elisabeth Roscher i Økokrim

Foto: Johan B. Sættem
– Likhet for loven

Aktoratet mener at de to tidligere representantene opptrådte sterkt klanderverdig ved ikke å opplyse om inntekter de hadde da de søkte om stortingspensjon.

I sin sluttprosedyre i Oslo Tingrett 25. november la statsadvokat Elisabeth Roscher i Økokrim vekt på at stortingsrepresentanter ikke kan bli behandlet etter andre regler enn andre borgere, og at det var langt fra tilfeldig at det nettopp var Stangeland og Talleraas som ble straffeforfulgt.

– Det er ingen grunn til at stortingsrepresentanter, som er forbilder for andre, skal være mindre aktsomme når det gjelder å oppgi sine inntekter enn for andre borgere, sa Roscher.

LES OGSÅ: - Stortinget gjorde for dårlig jobb

– Hvor har aktor vært?

Men forsvarerne til Magnus Stangeland og Anders Talleraas er rykende uenige i det som er Økokrims utgangspunkt - at det var klart at alle inntekter måtte innberettes til pensjonsstyret.

I tillegg mener de at det gjelder andre rettsregler for stortingspensjonistene enn for trygdemottakere flest.

– Aktoratet bygger saken på at det ikke var uklart hvilke inntekter som skulle regnes med. Da lurer jeg på hvor aktoratet har vært under bevisførselen, sa advokat Bjørn Stordrange i sin sluttprosedyre.

Stordrange har tidligere uttalt til NRK at han vil bli forbauset dersom Talleraas domfelles, på grunn av det som er kommet frem av uklarheter i selve regelverket, og i tolkningen og forvaltningen av det.

LES OGSÅ: - Uklare og mangelfulle regler

Svein Aage Valen, som forsvarer Magnus Stangeland sa i sin sluttprosedyre at Stangeland måtte frifinnes.

– Han har ikke gjort annet enn å legge til grunn det han fikk opplyst i sin kontakt med pensjonsordningens sekretær, sa Valen.

LES OGSÅ: Nøkkelvitne: Stortinget hadde ingen kontroll

Risikerer ubetinget fengsel

Påstanden fra aktoratet er at Anders Talleraas dømmes til fengsel i 6 måneder for grovt uaktsomt, grovt bedrageri med stortingspensjoner.

Talleraas er tiltalt for å ha fått utbetalt snaut 2,7 millioner kroner over 7 år, som han ikke hadde krav på. Grunnlaget for tiltalen er at han unnlot å opplyse Stortingets pensjonsstyre om at han mottok styrehonorarer som oversteg pensjonen fra Stortinget.

Stangeland er tiltalt for urettmessig å ha fått utbetalt i overkant av en halv million kroner i pensjon fra Stortinget. Bakgrunnen er at han unnlot å opplyse Stortingets pensjonsstyre om at han hadde inntekter som oversteg pensjonsbeløpet fra Stortinget, i form av fast lønn fra AS Bergen Yards, styrehonorarer og fri bil.

Påstanden fra aktor er 60 dagers fengsel i saken mot Stangeland.

Dommeren skal lese opp dommen fra klokka 13.00 og det ventes at domsslutningen vil være klar mellom 13.30 og 14.00.

Video MaWebvid05 - Verden