Hopp til innhold

Thon: - Staten bør selge SAS

Eiendomsinvestor Olav Thon mener statens eierskap i SAS har gått ut på dato. Det er næringsminister Trond Giske langt på vei enig i.

Næringsminister Trond Giske og eiendomsinvestor Olav Thon

Næringsminister Trond Giske fikk tirsdag innspill fra en rekke næringslivstopper om hvordan de mener at staten bør forvalte sitt eierskap. Her sammen med eiendomsinvestor Olav Thon.

Foto: Johan B. Sættem

Tirsdag var en rekke av landets rikeste privatpersoner i næringsdepartementet for å gi uttrykk for sitt syn på statlig eierskap, i anledning eierskapsmeldingen som kommer til våren.

Og hotelleier Olav Thon synes at staten eier mer enn nok av verdiene på Oslo Børs. Mandag utgjorde statens eierskap 34 prosent av en total børsverdi på 1714 milliarder kroner.

- Med 10-15 prosent i økt eierandel til vil staten eie mer enn 50 prosent av børsen og de private eierne blir dyttet inn i en krok. Det viktigste med dette møtet har vært å påpeke at staten ikke må glemme de private bedriftene, sier Thon.

Han er krystallklar på at statens eierskap i flyselskapet SAS har gått ut på dato.

- Staten har ingenting å gjøre i SAS og bør trekke seg ut. Staten bør holde seg til å være inne i bedrifter som først og fremst driver innen råvarer, sier Thon til NRK.

Næringslivstopper på rådsmøte hos næringsministeren

Næringsminsiter Trond Giske fikk torsdag råd av en rekke av landets rikeste næringslivsledere i anledning den nye eierskapsmeldingen.

Foto: Johan B. Sættem

- Tror ikke staten er eier i SAS om to år

Konsernsjef Bjørn Kjos i flyselskapet Norwegian tror at det nå bare er et tidsspørsmål før staten selger seg ut av SAS.

Bjørn Kjos, konsernsjef i Norwegian

Bjørn Kjos, konsernsjef i Norwegian

Foto: Johan B. Sættem

- Jeg har kun gitt Giske generelle innspill, om at det som var riktig for 10 år siden er kanskje ikke så riktig i dag. Hvis du holder kunstig oppe bedrifter som ikke greier å dekke sine utgifter er det uheldig, sier Kjos.

Han ser frem til den nye eierskapsmeldingen som legges frem til våren.

- Tror du at SAS kommer til å være delvis eid av den norske staten om to år?

- Nei, det tror jeg ikke, sier Kjos til NRK.

- Ikke lurt å selge på bunn

Næringsminister Trond Giske er ikke avvisende til at statens eierskap i SAS kan gå mot en slutt.

- Jeg tror at eierskapsmeldingen vil vise at vi har et pragmatisk syn på eierskapet i SAS. Staten trenger ikke å eie et flyselskap for å opprettholde flytilbudet i Norge, sier Giske.

Men noen tidsramme for når statens engasjement i SAS kan være over vil ikke næringsministeren gi.

- Det er i alle fall aldri lurt å selge seg ut på bunn. Når den rette situasjonen oppstår, og de ansatte, flytilbudet og verdiene i selskapet ivaretas er er vi klar til å se på nye løsninger, sier Giske.

SAS-aksjen steg

Giskes uttalelser bidro til at SAS-aksjen steg med nærmere 10 prosent på børsen i Stockholm.

Verdiøkningen kom dagen etter at aksjekursen steg med 11 prosent. Det skjedde etter rykter om at flere selskaper skal være interessert i å overta SAS. Det skal dreie seg om Air Frace-KLM, Lufthansa og British Airways. En SAS-talsmann ville i går ikke kommentere oppkjøpsryktene, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Norge og Danmark eier hver 14,3 prosent av aksjene i SAS, mens Sverige andel er 21,4 prosent.

På konferansen i dag sa Giske at det for tiden ikke foregår noen samtaler med regjeringene i de to andre eierlandene om å selge.