Hopp til innhold

Vil nekte dem under 30 uførepensjon

Sterke krefter i regjeringspartiene vil nekte folk under 30 år retten til uførepensjon. Unge kan dermed måtte overbevise saksbehandlere om sykdommen sin i flere år.

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg avviste forrige uke at regjeringen vi lkutte i stønaden til unge uføre. Han sa imidlertid ikke da at et forslag om å nekte folk under 30 år uførepensjon, fortsatt vurderes.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Forslaget er fortsatt til vurdering, sier flere kilder til NRK.

Assisterende generalsekretær i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO), Jarl Ovesen, reagerer kraftig på forslaget.

– Det betyr at de som burde hatt uførepensjon, men får arbeidsavklaringspenger, kommer mye dårligere ut. De får det tøffere økonomisk, sier Ovesen.

Kutt i inntekten

Søndag kunne NRK fortelle om regjeringens planer om å kutte i stønaden til unge uføre. Etterpå var statsminister Jens Stoltenberg raskt på banen.

Les: Uføretrygda får pensjonskutt
Les: Regjeringen vil spare 90 millioner på kutt hos unge uføre

– Vi vil ikke følge opp de forslagene om redusere deres ytelser. Det vi vil, er å gjøre mer for at færre unge blir varig uføre, og at flere unge kan komme i jobb, sa Stoltenberg da.

Les: Stoltenberg: – Tilpassingar, ikkje kutt

Det han ikke sa, er at forslaget om å nekte unge under 30 uførepensjon i fremtiden, fortsatt er i spill. Bare de med svært alvorlige lidelser blir skjermet. Dagens alternativ for de unge er arbeidsavklaringspenger, noe som vil gi et kraftig kutt i inntekten.

– Dette er alvorlig for dem som rammes av det, sier Jarl Ovesen.

Han oppfordrer myndighetene til heller å gjøre mer for alle de uføre som står i kø for å få jobb.

– Det bør være mye mer tilrettelegging og mer kompetanse i Nav for å følge dem opp slik at de kommer i arbeid. For de vil inn i arbeidslivet, men møter en stengt dør, sier Ovesen.

Støttes av Frp

Fra Fremskrittspartiet får imidlertid forslaget applaus.

– Jeg synes det er en god, fremtidsrettet politikk som Frp er enig i. Man skal følge arbeidslinjen, gjøre det mulig for flest mulig å delta i arbeidslivet fremfor å bli satt på en varig, passiv ytelse, sier Robert Eriksson.