Hopp til innhold

Jagland: - Overraskende liten kontroll

Tidligere stortingspresident Torbjørn Jagland skjønte at ordningen med Stortingets gullpensjoner måtte endres fordi den kunne utnyttes av representantene.

Torbjørn Jagland i retten

Tidligere stortingspresident Torbjørn Jagland er en av fire tidligere norske statsministre som er innkalt som vitne i straffesaken om bedrageri med stortingspensjoner. Her møter han tiltalte Anders Talleraas før retten ble satt mandag.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Straffesaken mot de tidligere stortingsrepresentantene Magnus Stangeland og Anders Talleraas fortsatte mandag i Oslo Tingrett. Saken er nå inne i sin tredje og siste uke.

Tidligere statsminister Torbjørn Jagland er kalt inn som vitne av aktoratet, som den tredje av totalt fire tidligere statsministre som skal vitne i saken om bedrageri med stortingspensjoner. Jagland var stortingspresident da Riksrevisjonen la frem sin rapport om stortingspensjonene i 2008.

– Stortingsrepresentantene har et mandat fra folket, og har ingen over seg. Det var vanskelig for de ansatte i administrasjonen på Stortinget å sette seg over de folkevalgtes vurderinger, sa Jagland i retten tirsdag.

I straffesaken mot de to tidligere stortingsrepresentantene har det vært en sentralt poeng hvilken informasjon stortingsrepresentantene mottok fra Stortingents pensjonsstyre, først og fremst sekretær Astrid Risnes.

LES OGSÅ: – Tjente på uklare pensjonsregler

LES OGSÅ: - Stortinget gjorde for dårlig jobb

- Gullpensjonen måtte endres

I retten sa han at han som Stortingspresident skjønte at ordningen med gullpensjonene måtte endres da han forsto at det var mulig å tilpasse sine inntekter som stortingspensjonist slik at man kunne tjene mer enn pensjonen, og fremdeles holde seg innenfor regelverket.

– Man kunne hvert år tilpasse sin virksomhet. slik at man fikk inntekter som oversteg pensjonen, sa Jagland.

– Representantene måtte selv følge opp

Aktoratet har tidligere sagt at det fantes eksempler på at representantene prøvde å påvirke administrasjonen, for å få ting på sin måte.

I retten sa tidligere Stortingspresident Jagland at det var svært vanskelig for ansatte i administrasjonen å overprøve det som representantene selv kom med, når det for eksempel gjaldt reiseregninger.

– Adminstrasjonen var klar over at det var folkevalgte de forholdt seg til. Når Stortingspensjonsordningen var vedtatt av selve stortinget, var det klart at det var representantene som selv skulle følge dette opp, sa Jagland.

LES OGSÅ: - Gro kan bli tillagt stor vekt

LES OGSÅ: Willoch: - De er hengt ut som syndebukker

– Overraskende lite kontroll

Jagland ble overrasket først da Riksrevisjonens rapport kom, og deretter da rapporten fra Kjønstad-utvalgets rapport kom.

– Det som overrasket meg mest var at pensjonsstyret hadde hatt så lite kontroll, og vært så lite involvert i de enkelte sakene, sa Jagland i retten.

Sigvalg Oppebøen Hansen, som tidligere ledet Stortingets pensjonsstyre, har i retten beskrevet pensjonsstyrets kompetanse på pensjonsspørsmål som meget dårlig.

Han sa i retten at hans inntrykk var at han ikke kunne ha annen offentlig stilling, og at man ikke hadde anledning til å ha sporadiske inntekter som oversteg pensjonen fra Stortinget.

Vitneførselen i saken avsluttes tirsdag da blant andre tidligere visepresident i stortinget Carl I. Hagen og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik skal i vitneboksen.

Prosedyrene i saken skal holdes på torsdag, mens dom i saken trolig faller før nyttår.