Hopp til innhold

- Nå øker strømprisen

Fyllingsgraden i norske vannmagasiner er på det laveste nivået på flere år, samtidig som det er meldt om tørt og kaldt vær de neste ukene. - Dette er akkurat det vi ikke trenger nå, sier ekspert.

Strøm-mast

Dersom det blir tørt og kaldt vært de kommende ukene, vil strømprisen øke kraftig, mener ekspertene.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Fyllingsgraden i norske vannmagasiner er nå på det laveste nivået på fire år, og 20 prosent lavere enn det som er normalt, viser tall fra NVE.

Sist uke økte systemprisen i kraftmarkedet med anslagsvis 10 prosent, og prisen ventes å stige videre i tiden som kommer. Årsaken er at strømforbruket øker når været blir kaldere.

- Kuldeperioden er akkurat det vi ikke trenger når det gjelder prisen på strøm. Forbruket vil øke samtidig som det tørre og kalde været fører til at det blir lite tilsig av vann i magasinene. sier handelsdirektør Ole Gabrielsen i Lyse Energi.

Det er dårlig nytt for strømkundene, mener han.

LES OGSÅ: Kan bli rådyr strøm i vinter

- Strømprisen som forbrukerne betaler ligger nå under prisen i kraftmarkedet. Vi vet av erfaring at da vil prisen ut til forbrukerne øke, sier Gabrielsen.

Han sier at kraftselskapene etter alt å dømme vil sende ut varsel om økte priser til forbrukerne i de kommende ukene.

LES OGSÅ: Strømavtalen du bør kvitte deg med

- Mye verre enn i fjor

- Inngangen til strømvinteren 2010 er mye verre enn i fjor. Da var fyllingsgraden ganske normal, mens den i år er på nivå med noe av det svakeste vi har sett. Det er nå nesten like svakt som i 2002, sier kraftanalytiker Olav Johan Botnen i Markedskraft.

Olav Johan Botnen, analytiker i Markedskraft

Olav Johan Botnen, analytiker i Markedskraft

Foto: Markedskraft

Han mener at dersom kuldeperioden blir virkelig lang, kan det få store konsekvenser for strømprisen.

- I 2002 var fyllingsgraden så lav at prisen i markedet eksploderte i månedsskiftet november/desember, sier Botnen.

Kraftanalytikeren mener at strømprisene vil øke betydelig i tiden som kommer, fordi det er meldt 7-10 kuldegrader i Norden, samtidig som deler av den svenske kjernekraften fortsatt ikke er i drift.

- Værvarselet i neste treukers periode er tørt og kaldt. Hvis det blir en realitet vil vi fortsatt ha en svært lav fyllingsgrad i magasinene. Dersom markedet om tre uker fortsatt tror på tørt og kaldt vær, er det nesten en kopi av utviklingen i 2002, sier kraftanalytikeren.

LES OGSÅ: – Tidenes høyeste strømpris

LES OGSÅ: Regjeringa avviser kraftkritikk


Svensk kjernekraft en joker

I fjor fikk norske strømkunder kjenne på lommeboka at svenske atomkraftverk til dels var slått ut på grunn av vedlikehold. Sist vinter produserte de svenske kjernekraftverkene bare 60 prosent av det som var mulig.

LES OGSÅ: Svensk atomkraft redder forfrosne nordmenn

Tilsvarende tall i skrivende stund er 75 prosent. Vattenfalls plan er at produksjonen skal opp til 95 prosent av installert kapasitet i løpet av november, da alle revisjoner skal være avsluttet.

- Det er vanskelig å si hvordan det vil gå i år. I oktober i fjor var beskjeden at alle reaktorene skulle produsere for fullt løpet av to-tre uker. Det skjedde ikke, og situasjonen forble stort sett uendret gjennom hele vinteren, sier Olav Johan Botnen.

- For tidlig å bekymre seg

- Fyllingsgraden er nå ganske lav, men den har vært lavere. Det er for tidlig å si om dette gir noen grunn til bekymring, det kommer an på hvordan været blir, sier direktør Agnar Aas i Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Direktør Agnar Aas i NVE

Direktør Agnar Aas i NVE

Foto: Knut Falch / Scanpix

Han sier at de svenske kjernekraftverkene etter alt å dømme vil produsere mer kraft kommende vinter enn det som var tilfellet i fjor, da strømprisene løp løpsk.

- Noen steder i landet er det flaskehalser i systemet som kan gjøre situasjonen ekstra krevende hvis det er lite vann i magasinene. Vi jobber kontinuerlig med å analysere situasjonen, sier Aas.

NVE vil om kort tid levere en rapport til olje- og energidepartementet om strømkrisen sist vinter.

LES OGSÅ: Strømprisene skal under lupen

- Målet er å unngå kritiske situasjoner i fremtiden, sier Aas, som legger til at det er Statnett som har ansvaret for kraftsystemet.