Hopp til innhold

SAS anker millionbot fra EU for ulovlig prissamarbeid

EU-kommisjonen bøtelegger SAS Cargo og SAS-gruppen med 70,2 millioner euro, vel 565 millioner kroner, for ulovlig prissamarbeid på flyfrakt.

SAS-fly på Tegel-flyplassen i Berlin

SAS er ett av tolv flyselskaper som blir idømt bøter i saken. Totalt er selskapene dømt til å betale 800 millioner euro, eller 6,5 milliarder kroner.

Foto: Odd Andersen / AFP

SAS bekrefter at selskapets interne regelverk har blitt brutt, men de mener de ikke har vært del av et internasjonalt kartell. De mener derfor straffen er for streng.

– Vi er svært skuffet og sterkt uenige i det høye nivået på bøtene, som vi føler ikke står i forhold til SAS Cargos handlinger, sier juridisk direktør Mats Lönnkvist i SAS i en pressemelding.

– Vi har samarbeidet fullt og helt med EU-kommisjonen gjennom hele etterforskningen, og i litt mer enn fire år har vi vært uenige i EU-kommisjonens syn om at SAS Cargo har vært del av et globalt kartell, legger han til.

LES OGSÅ: – EU vil gi SAS 565 millioner i bot

6,5 mrd. i bøter

SAS er ett av tolv flyselskaper som blir idømt bøter i saken. Totalt er selskapene dømt til å betale 800 millioner euro, eller 6,5 milliarder kroner.

Lönnkvist understreker at selskapet ikke aksepterer brudd på konkurransereglene og at «det fåtall ansatte som var involvert ikke lenger jobber for SAS».

Ankebehandlingen kan ta flere år.

LES OGSÅ: Kjempebot til SAS blir stående

Etterforsket i over fire år

EU-kommisjonen har i over fire og et halvt år etterforsket 26 flyselskaper for ulovlig prissamarbeid om flyfrakt.

Selskapene har allerede betalt bøter for den ulovlige virksomheten i USA og inngått forlik med en rekke kunder i USA og Canada om erstatning.

LES OGSÅ: Dyrkjøpt flykartell

Dette er andre gang SAS tas for kartellvirksomhet, etter at EU-kommisjonen i 2001 idømte SAS og Maersk Air bøter på 300 millioner kroner for å ha inngått hemmelige avtaler om å dele markedet for internasjonale flyginger fra Billund og København.

LES OGSÅ: Visste om ulovlig avtale