Hopp til innhold

LO i strømbråk med enerigbransjen

Energibransjen mener LO har gått i svart med forslaget om ekportforbud på strøm. – De vil sikre egen pengestrøm, sier LO-topp.

Leif Sande

Leif Sande har fått energibransjen i Norge på nakken.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Tidligere i denne uken gikk forbundsleder Leif Sande i Industri Energi ut med krav om øyeblikkelig stans av all eksport av kraft på grunn av lav fyllingsgrad i magasinene. Han tok også til orde for forbud mot eksport, og han etterlyste en folkeaksjon for lavere strømpris.

Les også: - Dette er en strømbløff
Les også: Vil forby all eksport av strøm
Les også: Norge får skylden for høy strømpris

Det har skrudd varmen i energidebatten opp flere hakk.

Nå sier nemlig energibransjen at LO ikke forstår rekkevidden av eget forslag.

– Hadde vi stengt grensene til utlandet hadde det ført til høyere, ikke lavere strømpriser. Det hadde også blitt mindre, ikke mer vann i magasinene fordi vi måtte brukt mer vann til strømproduksjon, kontrer kommunikasjonsdirektør i Energi Norge, Kristian Pladsen, til NRK.

– Tror ikke på beregningene deres

Han peker på at Norge så langt i år har måttet importere strøm syv av ti dager så langt i år. Dersom vi hadde kuttet forbindelsen med utlandet hadde landet måttet dekke inn denne importen gjennom egen strømproduksjon.

– For å få lov til å importere når du trenger, må du også eksportere. Hvis vi insisterer på at vi skal låse døren og kaste nøkkelen, så vil det gå utover oss, ikke dem. Hadde vi stengt oss inne både sist vinter og i år ville prisen blitt betydelig høyere, forsyningssikkerheten ville blitt svekket, prisene ville svingt mer og det ville vært umulig å forutsi hva prisen skulle blitt, sier Pladsen.

Energi Norge legger til grunn at vi i år har nettoimportert 6,5 terrawattimer.

– Om du trekker 6,5 TWh fra den energimengden som ligger magasinert akkurat nå, kommer du ned på et fyllingsnivå på litt over 60 prosent. Det er det laveste nivået vi har å sammenligne med er nettopp 60 prosent. En krisevinter ville med andre ord vært mye nærmere dersom vi ikke hadde hatt kablene, sier Pladsen.

– Strømbransjen burde jublet

Motargumentene får Sande til å fnyse.

– Dersom det virkelig er slik at strømmen hadde blitt dyrere med mine forslag, så burde jo bransjen juble. De tjener jo på høye strømpriser, og de jobber hele tiden for å få strømprisen opp, sier Sande.

Han sier bransjens tall og beregninger er laget og tilpasset av bransjen.

– De beregningene har jeg ikke noe tro på.

– LO skyver vanlige folk foran seg

Rådgiver Andreas Thon Aasheim i vindkraftorganisasjonen Norwea eR enig med bransjen i at strømmen for vanlige folk ville blitt dyrere med LO-toppens forslag.

Andreas Thon Aasheim
Foto: NORWEA

Han sier rett ut at Sande skyver vanlige folks strømpriser foran sitt egentlige mål; å holde strømprisene til kraftkrevende industri og olje- og gassektoren så lav som mulig.

– Leif Sande har en jobb å gjøre, nemlig å snakke på vegne av egne medlemmer. Jeg tror han er redd for hvem som får regningen når sokkelen (oljeproduksjonen i Nordsjøen, red.anm) skal elektrifiseres. Den tankegangen kommer ikke nødvendigvis til uttrykk gjennom lavere strømregning for folk flest, sier Aasheim.

Han ber Sande spille med åpne kort og flagge de egentlige motivene for utspillet sitt.