Hopp til innhold

Kraftavtale for industrien klar

Regjeringen har vedtatt en ny garantiordning for kjøp av kraft til industrien. Det nye kraftregimet, som skal hindre at industrien flytter utenlands, presenteres klokka 13.

Video Jens Stoltenberg i studio

Statsminister Jens Stoltenberg og næringsminister Trond Giske presenterer den nye garantiordningen for kjøp av kraft tirsdag.

Foto: Nyhetsspiller

I dag legger regjeringen frem sitt forslag til en ny garantiordning for kjøp av kraft til industrien, som skal hindre at kraftkrevende industri flytter utenlands.

Det nye kraftregimet blir lagt frem av statsminister Jens Stoltenberg og næringsminister Trond Giske på en pressekonferanse klokka 13.00 i dag.

Også LO-leder Roar Flåthen og bransjepolitisk direktør Knut Sunde i Norsk Industri vil delta på pressekonferansen.

Målet med den nye ordningen er at det skal bli lettere for industrien å skaffe seg langsiktig finansiering ved inngåelse av langsiktige kraftavtaler.

- Håper alle brikkene er på plass

- Nå håper jeg at siste brikke er på plass og alle byråkratiske hindre
er passert, sier leder Leif Sande i LO-forbundet Industri Energi
til NTB.

En garantiordning i statsbudsjettet for neste år vil bety at bedriftene kan starte forhandlinger med kraftselskapene om langsiktige kraftavtaler.

Leif Sande leder Industri Energi

Leder Leif Sande i Industri Energi.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Det håper regjeringen bidrar til å sikre at den kraftintensive industrien investerer mer i Norge, i stedet for at nyinvesteringene skjer utenlands.

Ved budsjettfremleggelsen for 2010 i oktober i fjor ville regjeringen etablere en statlig garantiordning for kjøp av kraft på langsiktige vilkår innenfor kraftintensiv industri.

Garantiordningen skal ha en ramme på 20 milliarder kroner, skrev Nærings- og handelsdepartementet i en pressemelding . Ordningen skulle etter planen i fjor gjelde for kraftintensiv industri innenfor trevare og trelast, treforedling, kjemiske produkter og metallproduksjon som har et årlig kraftforbruk på minimum 10 GWh.

Garantier skulle bare gis til kraftavtaler med en lengde på minst 7 år, i følge Nærings- og handelsdepartementet.

Vanskelig å skaffe langsiktig finansiering

Industrien har påpekt over lang tid at det er vanskelig i dagens marked å inngå langsiktige kraftavtaler, blant annet fordi det er problematisk å skaffe nødvendig, langsiktig finansiering.

I mai sa næringsminister Trond Giske at ordningen måtte godkjennes av EFTAs overvåkningsorgan ESA før den ble operativ, og at den skulle administreres av Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK).

I følge NTB har GIEK jobbet på spreng de siste månedene med å få det organisatoriske på plass.