Hopp til innhold

Oljefondet øker veddemålet i BP

Statens pensjonsfond utland har økt innsatsen i oljeselskapet BP etter katastrofen i Mexicogolfen. I 2. kvartal tapte oljefondet mer på BP-aksjer enn på noe annet.

Yngve Slyngstad, leder for Statens pensjonsfond utland

Yngve Slyngstad, leder for Statens pensjonsfond utland. Bildet er tatt på Slyngstads kontor fredag.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Statens pensjonsfond utland (oljefondet) la i dag frem tall for 2. kvartal som viser at fondet fikk en negativ avkastning på 5,4 prosent, tilsvarende et tap på 155 milliarder kroner.

LES: Oljefondet tapte 155 milliarder

Oljefondet tapte 8,3 milliarder kroner på BP-aksjer i løpet av 2. kvartal. Det gjorde BP-aksjen til fondets dårligste enkeltinvestering blant alle de 8300 selskapene oljefondet eier aksjer i.

Likevel har oljefondsjef Yngve Slyngstad økt innsatsen i BP ved å kjøpe flere aksjer i selskapet etter oljekatastrofen.

- Det er faktisk slik at vi har sett denne situasjonen som en mulighet for oss, og derfor har vi økt vår eksponering og vår eierandel i BP i løpet av forsommeren, sier Slyngstad til NRK.

LES OGSÅ: Storbritannia frykter BP-kollaps

LES OGSÅ: USAs sentralbank sjekker BPs levedyktighet

Søksmålene renner inn

Etter oljekatastrofen i Mexicogolfen halverte verdien av BPs aksjer seg i 2.kvartal, og erstatningssøksmålene kommer inn på løpende bånd til selskapet.

I følge BP hadde selskapet pr 5. august betalt ut 1,9 milliarder kroner i erstatninger til mer enn 40.000 personer og bedrifter som ble skadelidende etter oljeutslippet.

LES OGSÅ: BP har ryddet opp for 36,6 mrd. kr

Ikke bekymret for nye stortap

Men oljefondsjef Yngve Slyngstad er ikke bekymret for å gå på nye tap når han nå har satset enda flere norske pensjonskroner på BP-aksjer.

- Vi vurderer mulig avkastning relativt til mulig risiko som gunstig i BP, sier Slyngstad.

Etter brede verdifall på verdens børser, viser dagens fasit fra Norges Bank Investment Management (NBIM) at oljefondet i snitt tapte 9,6 prosent i gjennomsnitt på sine aksjeinvesteringer i 2. kvartal.

Til sammenligning halverte aksjekursen i BP seg.

Ved inngangen til 2. kvartal var oljefondets aksjebeholdning i BP fondets 3. største aksjeinvestering, verdt 18,9 milliarder norske kroner.

Ved utgangen av 2. kvartal var BP fondets 9. største aksjeinvestering, verdsatt til 10,6 milliarder kroner.

Ved utgangen av juni var den samlede verdien av oljefondets aksje- og renteplasseringer 2792 milliarder norske kroner.