Hopp til innhold

Finansbransjen holder pusten

Hele finansbransjen holder pusten før det blir kjent om europeiske banker tåler dårlige tider en gang til.

Bjørn Skogstad Aamo, direktør i Finanstilsynet

Finanstilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo er spent på markedets reaksjon på resultatene av stresstesten 91 europeiske banker har vært gjennom

Foto: Johan B. Sættem

91 banker, som utgjør 65 prosent av bankvesenet i Europa, er testet opp mot ulike krisescenarioer for å se om bankene har nok egenkapital til å kunne klare seg mot ulike kriser.

Resultatet fra EUs gjennomgang av likviditeten til bankene skal lanseres i London fredag ettermiddag, men noen av testene har allerede lekket i stor skala.

Ifølge den italienske avisa Il Massaggero har de fem italienske bankene som er undersøkt bestått testen. Den spanske avisa El Economica skriver alle de 27 spanske bankene som er testet, også har bestått.

- Ikke nødvendig å teste norske banker

Finanstilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo er spent på markedets reaksjon på resultatene av stresstesten. Ikke bare europeiske, men også norske banker, må bruke det vesentlige av overskuddet i år til å styrke egenskapitalen, mener han.

- Det kan også påvirke norske husholdninger, for også norske banker kjøper inn lån i utlandet, lån som da blir dyrere, sier Skogstad Aamo.

Italienske og spanske medier friskmeldte sine banker allerede i går, men norske banker er med i undersøkelse. Det trengs heller ikke, sier han.

- Norske banker har de siste to årene økt sin egenkapital vesentlig, men bør likevel bruke av årets overskudd til å bedre den ytterligere, ikke minst på grunn av kredittutviklingen i Europa, sier Skogstad Aamo.

Tror ikke alle består

Kredittanalysesjef Pål Ringholm i meglerhuset First tror ikke alle bankene som testes består:

- Hvis mange banker trenger mye mer kapital for å unngå å gå overende ved en ny krise, blir det økt kamp om lånekronene og prisene på lån vil stige, sier analysesjef Pål Ringholm.

Europeiske banker er i en dobbelt skvis, sier Pål Ringholm, for mens den norske stat står klar med gullkortet når det er krise, har mange sør-europeiske stater brukt opp pengene sine