Hopp til innhold

«Cyste i underlivet» var silikonpupper

Nordmenn lyver på seg trappefall, trafikkulykker og øyeskader i utlandet - for å få dekket dyre operasjoner med reiseforsikringen.

Silikoninnlegg

Den norske kvinnen som forsøkte å få reiseforsikringen til å dekke operasjon av en cyste i underlivet har blitt en klassiker. «Cysten» viste seg nemlig å være silikoninnlegg i brystene (Ill.foto).

Foto: JUAN BARRETO / AFP

Norske forsikringsselskaper tror nordmenn svindler for over 125 millioner kroner på reiseforsikringene hvert år.

– Jeg kan snakke i dagevis om dette. Folk tror det er lett å svindle, grunnet at «ting skjer på reise» ett eller annet sted langt borte, sier utreder Askjell Hjellvik i Europeiske Reiseforsikring til NRK.

Svindelen foregår i alle mulige former, og omfatter alt fra noen hundrelapper og til store beløp, ifølge Hjellvik.

– De som svindler, snylter på fellesskapets midler og gjør forsikring dyrere enn det som ellers ville ha vært nødvendig, sier kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) til NRK.

– Selskapene har stort fokus på forsikringssvindel, ikke minst av hensyn til det store flertallet av ærlige kunder.

Skader og «ulykker»

I de sakene hvor Europeiske fatter mistanke om svindel, blir det satt i gang utredning. I 70 til 80 prosent av disse sakene blir det påvist svindel, opplyser Hjellvik.

Av de avdekkede svindelforsøkene med reiseforsikring, gjelder de fleste av sakene forsøk med svindel med reisegods, ifølge FNO.

Men mange forsøker å svindle med skader og ulykker, og prøver seg med kreative løsninger når de skal dokumentere.

– Etter ti års arbeid med forsikringssvindel i Europeiske, har jeg vært innom svindelforsøk for de aller fleste kroppsdeler: Fra stortå og knær til mage- bryst- og neseoperasjoner, forteller Hjellvik.

En klassiker er den norske kvinnen som ville ha penger for operasjon av en cyste i underlivet i Den dominikanske republikk.

– Da vi sjekket legen som hadde utført operasjonen, viste det seg at han bare drev med plastisk kirurgi, og «cysten» var silikoninnlegg i brystene, sier Hjellvik.

Svindelforsøk med skader er et utbredt fenomen:

  • Operasjon etter «øyeskader» i land som tilbyr god laserbehandling av nærsynthet, som Tyrkia og Libanon.
  • Tannlegebesøk etter «uhell i trapp» viste seg å være ordinær tannbehandling.
  • Neseoperasjon (kosmetisk) kamuflert som operasjon etter «trafikkulykke».
  • Rituell, tradisjonell omskjæring av små gutter kamuflert og fremstilt som en akutt sykdom eller ulykke. For inntil fire-fem år siden avslørte Europeiske flere tilfeller, men de tror det i mindre grad svindles på dette feltet nå.

(Saken fortsetter under bildet)

Besøk hos tannlegen

Flere nordmenn forsøker å få ordinær tannbehandling i utlandet dekket av reiseforsikring - som «uhell i trapp».

Foto: PHOTOPQR/LA VOIX DU NORD / Max ROSEREAU / COLOURBOX

– De tror det er lett

– Mange tror det er lett å svindle, og at vi ikke kontrollerer noe. Jeg blir forundret nesten hver eneste dag, det er helt utrolig, fastslår Hjellvik.

– Når vi åpner saksmappen lyser det mot oss med én gang.

– Vi kan se på kvitteringer hvis beløpet er altfor stort for en viss type behandling. Dette vet vi via våre sentre i utlandet, som har god oversikt over hva det koster å være syk rundt om i verden. Hvis vi får regning på ti ganger hva det koster, da må vi reagere.

Noen har faktisk vært akutt syke på reisen, men trikser med kvitteringer for å få utbetalt mer penger:

  • I ett tilfelle var fem siffer på kvitteringen skrevet med sort penn, det sjette sifferet med blå penn.
  • I en annen sak hadde en kvinne lagt til et ett-tall foran hver sum på kvitteringene, slik at de ble økt fra henholdsvis 30 og 32 euro og til 130 og 132 euro. Svindelforsøket på 200 euro, vel 1600 kroner, ble anmeldt og kvinnen fikk ingen erstatning, selv om hun kanskje hadde et reelt krav.

Andre har helt falsk dokumentasjon, gjerne kjøpt ferdig «på gata» eller i samarbeid med politi, leger, tannleger eller andre.

Legen var pensjonist

– Uansett hvor dette skjer i verden, har vi en person som kan sjekke. Uavhengig av om det er i en liten landsby i Nigeria eller i Pakistan, sender vi ut folk som kjenner de lokale forholdene, og som kan språket.

– Det viser seg gang på gang at pasienten aldri har vært på det sykehuset han har ført opp, at navnet ikke finnes i journalene, og lignende.

I en sak i Spania hadde legen som sto oppført i papirene vært pensjonist i ti år.

Europeiske avdekker flest svindelforsøk fra personer som har reist i Sør-Amerika, på Balkan, samt i deler av Afrika og Asia. Gjengangerland er Pakistan, Vietnam, Thailand og India.

Laseroperasjon på øye

Operasjon etter «øyeskader» i land som tilbyr god laserbehandling av nærsynthet, som Tyrkia og Libanon, er en gjenganger blant svindelforsøkene.

Foto: COLOURBOX

Svindler hele året

Det er viktig at du tar kontakt med forsikringsselskapet i forbindelse med sykehusopphold og omfattende behandlinger i utlandet.

Ikke alle tilstår når forsikringsselskapet legger frem bevisene for det de mener er en svindel.

– Noen sier at de har blitt lurt, og det må vi ta med i betraktningen. Mange må nok si at de har blitt lurt, når de blir tatt med buksene nede. I 99 prosent av sakene er det jo faktisk svindel, sier Hjellvik.

Konsekvensene kan bli alvorlige. I mange av sakene tar forsikringsselskapet saken videre til politiet.

I og med at nordmenn nå reiser mer enn før, er ikke svindelsakene bare et sommerfenomen.

– Vi har ganske jevnt trykk hele året. Det er alltid sommer et eller annet sted i verden. De fleste sakene har sin opprinnelse et sted utenfor Norges grenser, opplyser Hjellvik.