Hopp til innhold

- Renteøkningene kan være avlyst

Husholdningene bruker mindre penger enn ventet, til tross for at folk flest har forholdsvis god råd. Styringsrenta fra Norges Bank kan bli holdt uendret eller kuttes løpet av året, mener økonomer.

Renta kan forbli lav lenge
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Mandag la SSB frem tall som viser at husholdningene bruker mye mindre penger enn det ekspertene ventet på forhånd. Mens et gjennomsnitt av økonomene ventet at forbruket ville øke med 0,5 prosent fra mars til april, ble resultatet null.

Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea

Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea

Foto: Johan B. Sættem

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea mener forbrukstallene er overraskende svake, og langt svakere enn det Norges Bank har lagt til grunn i sine renteprognoser.

- Spørsmålet er nå om det kommer noen flere renteøkninger fra Norges Bank i det hele tatt i løpet av året, sier Juel til NRK.

LES: Styringsrenta går opp

En av forklaringene på de svake forbrukstallene er rekordhøye strømpriser i vinter. I tillegg bidrar negative nyheter om de økonomiske problemene i Europa til at folk kniper igjen lommeboka litt ekstra, mener han.

- Kan få to rentekutt i løpet av året

Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra-gruppen var blant de få som ventet svake detaljhandelstall. Han tror trenden med at husholdningene bruker mindre penger på shopping vil fortsette.

- Problemene i Hellas og i eurosonen gjør forbrukere både her hjemme og ute usikre på fremtiden, noe som sannsynligvis gjør at de blir mer forsiktige med å bruke penger også i tiden som kommer, sier Andreassen.

Han venter at Norges Bank vil kutte styringsrenta to ganger i løpet av året, slik at renta ved utgangen av 2010 vil ligge på 1,5 prosent.

LES: – Gresk krise holder norsk rente nede

- Det er ingen grunn til at Norges Bank ikke skal kutte renta. Kronekursen er sterk og kredittveksten lav. Et rentekutt ville hjulpet både eksportindustrien og husholdningene, sier Andreassen.

- Mer å rutte med for de fleste

Frank Jullum, sjeføkonom i Fokus Bank

Frank Jullum, sjeføkonom i Fokus Bank

Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank tror i likhet med sine økonom-kolleger i Nordea og Terra-gruppen at den internasjonale uroen legger en demper på kjøpefesten her hjemme.

- Men inntektsnivået er veldig høyt, og det er et paradoks at man har mye penger mellom hendene samtidig som forbruket holdes såpass lavt, sier Jullum.

Han viser til at resultatet fra lønnsoppgjøret så langt og inflasjonstallene tyder på at folk flest vil få reallønnsøkning og dermed mer å rutte med i lommeboka i år i forhold til i fjor.

LES: - Billigere boliglån i 2010

Fokus Bank tror at Norges Bank til tross for en nedjustert rentebane i juni, vil øke renta to ganger til i løpet av året.