Hopp til innhold

Går til kamp mot finansbonusene

Finansminister Sigbjørn Johnsen mener fete bonuser til bank- og finansrådgivere kan være lovstridig. Nå varsler han nytt regelverk.

Finansminister Sigbjørn Johnsen har skrevet brev til Finanstilsynet

Finansminister Sigbjørn Johnsen med brevet han torsdag sendte til Finanstilsynet. I løpet av året kan det komme nye regler for hvordan banker og finansforetak kan lønne sine rådgivere.

Foto: Johan B. Sættem

Mens den såkalte Røeggen-saken pågår i Oslo Tingrett , der en småsparer har gått til sak mot DnB NOR for dårlig rådgivning, kaster finansminister Sigbjørn Johnsen en brannfakkel inn i norsk finansnæring.

Noen krigserklæring er det ikke, dette er først og fremst et forslag som skal styrke forbrukernes interesser.

Sigbjørn Johnsen, finansminister

I et brev Johnsen sendte til Finanstilsynet torsdag, skriver Finansdepartementet at en praksis der investeringsrådgivere får større bonus jo mer de selger, kan være i strid med verdipapirhandelloven.

Årsaken er at rådgiverne kan ha egeninteresse i å selge finansielle produkter fordi de tjener på det, istedet for å råde kundene til å ha penger på bok eller betale ned på lån.

– Vi som forbrukere må være trygge på at de investeringsrådene vi får er til eget beste. En undersøkelse Finanstilsynet har gjort viser mange eksempler på det motsatte, sier finansminister Sigbjørn Johnsen til NRK.

LES OGSÅ: - DnB Nor har solgt gråstein som gull

LES OGSÅ: – Regner med seier

Interessekonflikt kan gjøre bonuslønn lovstridig

Problemet slik regjeringen ser det, er at et system med provisjonslønn kan innebære at det er interessekonflikter mellom den som gir og den som får et investeringsråd.

I brevet til Finanstilsynet viser departementet til en undersøkelse tilsynet selv gjorde i 2008 der det står at

"Praksis i rådgivningssegmentet har hittil vært at rådgivers avlønning er direkte avhengig av de provisjonsinntektene hans rådgivning genererer. Dermed er den enkelte rådgivers interesser sammenfallende med både foretakets og produktprodusentens, men svært ofte ikke med kundens."

Denne praksisen mener Finansdepartementet kan være i strid med Verdipapirhandellovens paragraf 9-11 - og ber Finanstilsynet om å komme med sine merknader og forslag til regulering.

Det vil nok bli et mye større innslag av fastlønn.

Sigbjørn Johnsen

Nye regler i løpet av året

Regjeringen vil derfor ha nye regler som gjør at investeringsrådgivere tjener det samme uavhengig av om rådet er at kunden enten beholder pengene på bankbok, eller rådes til å investere i mer eller mindre eksotiske finansielle spareprodukter.

I praksis vil regjeringen at den salgsavhengige bonuslønna til finansrådgiverne skal bort, og heller erstattes med en høyere fastlønn.

Johnsen sier at dersom Finanstilsynet konkluderer på linje med departementet, kan en ny forskrift være på plass i løpet av året.

Ingen krigserklæring

– Finansnæringen er på mange måter tuftet på at den som selger mest skal tjene best. Er dette i realiteten en krigserlæring mot bransjen?

– Nei, på ingen måte, men finansnæringen er avhengig av å ha høy tillit blant folk, noe den gjennomgående har. Men det finnes jo også eksempler på selskaper som har mistet konsesjonen sin for å ha handlet i strid med disse bestemmelsene, sier Johnsen.

Finansministeren sier at brevet han sendte torsdag ikke direkte har sammenheng med Røeggen-saken som nå pågår i Oslo Tingrett.

– De to sakene er uavhengige av hverandre selv om det i bunn og grunn dreier seg om samme sak, nemlig hva slags råd får du, fikk du det beste rådet, og hva slags tillit har du til banken din, sier Johnsen.