Hopp til innhold

Oppgjøret er i havn

Fellesforbundet og Norsk Industri godtok søndag formiddag Riksmeklingsmannens skisse til avtale for frontfagoppgjøret.

Meklingen i havn

F.v. administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri, meklingsmann Nils Dalseide, riksmeklingsmann Kari Gjesteby og forbundsleder Arve Bakke i Fellesforbundet hos Riksmeklingsmannen onsdag.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Stein Lier-Hansen, adm. dir. i Norsk Industri, sier at forhandlingene har vært meget vanskelige og at det derfor ble nødvendig med mekling adskillig på overtid. Han roser riksmeklingsmann Kari Gjesteby for god oversikt og struktur og en ryddig meklingsprosess.

Lav- og likelønnstillegg

Avtalen innebærer ifølge Norsk industris hjemmesider et generelt tillegg på kr. 1,00 pr. time for overenskomster med lokal forhandlingsrett, og et generelt tillegg på kr. 1,50 for de bedrifter i TEKO-overenskomsten som ikke har slik forhandlingsrett. Det gis også et lav- og likelønnstillegg på kr. 0,50 fra 1. juli 2010.

Les hele det godtatte forslaget HER. (Ekstern lenke)


Elleve timer på overtid


Fellesforbundet krevde tirsdag meklingen for frontfagene avsluttet, dermed måtte meklingen være avsluttet innen fire dager, lørdag 10. april kl. 24.00. Helt til det siste var det tvil om det ville lykkes å nå fram til en anbefalt avtale, men løsningen kom elleve timer på overtid.

- Forhandlingene har igjennom sentralt tillegg, overheng og andre justeringer på overenskomsten gitt en ramme på 1,95 prosent. Med bakgrunn i den svært vanskelige situasjon som bedriftene er i, håper vi på svært begrensede lokale tillegg, for å sikre at lønnsglidningen igjennom året bryter med de siste års nivå.

Norske industribedrifter er ennå ikke over konsekvensene av den internasjonale finanskrisen. Mange bedrifter sliter med en vanskelig markedssituasjon. Derfor er det avgjørende viktig at lokale forhandlinger holdes innenfor stramme rammer og at de kommende lønnsoppgjørene i både privat og offentlig sektor følger frontfagoppgjøret, slik at vi unngår nye omdreininger på kostnadsspiralen for norske, konkurranseutsatte virksomheter. Lønnsforskjellen mellom Norge og konkurrerende land er fortsatt bekymringsfullt stor, sier Lier-Hansen til Norsk Industris egne sider.

AKTUELT NÅ