Hopp til innhold

600 millioner til havvindmøller

Verdens største industriselskap blar opp 600 millioner kroner for å utvikle fremtidens havvindmølle i Norge. Det betyr 100 nye jobber i Oslo og Verdal.

General Electric skal utvikle havvindmøller i Norge

Fra venstre næringsminister Trond Giske, nestsjef Victor Abate i General Electic Renewable Energy, Eystein Aspesletten i GE Energy Norge og Olje og energiminister Terje Riis-Johansen.

Foto: Johan B. Sættem

På en pressekonferanse i Oslo i dag presenterte industrigiganten General Electric planene for sin norske satsing for å utvikle fremtidens havvindmølle i Norge.

LES: Energigigant til Verdal

LES: Tester flytende vindmølle

Frem til 2020 skal GE tilsammen investere 2,7 milliarder kroner i Europa, øremerket vindkraft til havs. Av dette, skal 600 millioner investeres i Norge i utviklingen av vindmøller som kan produsere strøm ute i havet.

Det planlegges et nytt senter for offshore vindteknologi i Oslo, mens utviklingen av pilotmøller skal skje i Verdal.

- Med dette blir Norge en viktig del av energiutviklingen til det som er verdens største industriselskap, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Riis-Johansen mener at alt nå tyder på at Norge kan bli verdensledende på vindkraftløsninger til havs.

LES: Havvindmøller best i Rogaland

LES: Vindmøller her?

- Ikke lovet GE spesielle betingelser

Næringsminister Trond Giske avviste på pressekonferansen at staten har lovet GE særvilkår for å legge sin teknologiutvikling til Norge.

- Det er satt av 200 millioner til Siva for 2010, som kan bety penger også til anlegget i Verdal. Men dette er ikke noen subsidie, men den vanlige måten Siva jobber på for å legge til rette for infrastruktur, sier Giske.

Men GE-topp Victor Abate var like klar på at det trolig hadde vært lite sannsynlig at GE hadde satset så sterkt i Norge dersom det ikke var mulig å få staten til å delta med penger i teknologiutviklingen.

- Det har vært avgjørende for oss at det finnes kapital tilgjengelig for å støtte for eksempel pilotprosjekter, sa Victor Abate, som er nestsjef i GEs selskap for fornybar energi.

100 jobber i Oslo og Verdal

Det nye senteret for utvikling av offshore vindteknologi i Oslo har som mål å konstruere vindmøller til havs som er mer effektive.

Samtidig planlegger GE å øke produksjonen av demonstrasjonsturbiner i Verdal, noe som kan bety at det i løpet av de nærmeste årene vil bli produsert 15-20 testmøller.

Til sammen skal GEs opptrapping av aktiviteten i Norge skape 100 nye arbeidsplasser.

GE Energy har 800 ansatte i Norge. Totalt har GE Energy 60000 ansatte over hele verden, mens morselskapet GE totalt har 300 000 ansatte.