Hopp til innhold

Økokrim gir DnB NOR millionbot

Økokrim mener DnB NOR har tjent 14 millioner kroner på misbruk av innsideinformasjon, og krever at pengene betales tilbake til statskassa.

Konstituert førstestatsadvokat Thomas Skjelbred i Økokrim

Konstituert førstestatsadvokat Thomas Skjelbred og Økokrim mener at det har vært omfattende systemsvikt i DnB NOR.

Foto: Berit Roald / SCANPIX

I tillegg til pengene som kreves inndratt til fordel for statskassa, må landets største bank ut med 12 millioner kroner i bot.


Siktelsene mot to DnB NOR-ansatte i samme sak er henlagt.

- Dette er en alvorlig sak som krever en streng reaksjon, sier konstituert førstestatsadvokat Thomas Skjelbred i Økokrim til NRK.

LES: Siktelse mot DnB NOR

LES: - Som lyn fra klar himmel

- Omfattende systemsvikt i DnB NOR

- Siktelsen mot de to DnB NOR-ansatte henlegges i det etterforskningen har avdekket en omfattende systemsvikt i DnB NOR. Derfor er det mest naturlig å straffe selskapet som sådan, sier Skjelbred.

- I tillegg til boten på 12 millioner kroner må DnB NOR betale tilbake det bankens meglerhus har tjent på den ulovlige innsidehandelen. Hva kan du fortelle om det?

- Utbyttet fra straffbare handlinger skal inndras, og det er det som gjøres i dette tilfellet, sier Skjelbred.

Innsideopplysninger

Bakgrunnen for forelegget er at DnB NOR-konsernet mottok innsideopplysninger før regjeringen offentliggjorde tiltakspakken for å bedre bankenes likviditet 12. oktober 2008, uten at konsernet iverksatte tilstrekkelige tiltak for å håndtere dette forsvarlig.

Thomas Midteide, informasjonsdirektør i DnB

Informasjonsdirektør Thomas Midteide i DnB NOR mener banken ikke har gjort noe galt, men banken betaler forelegget likevel.

Foto: DnB

Økokrim mener DnB NOR har forbrutt seg mot reglene om ulovlig innsidehandel, aktsomhetsplikten og brud på den såkalte liste

DnB NOR har vedtatt forelegget, men er uenig i at det har forekommet ulovlig innsidehandel.

LES: Gir opp å få se DnB NOR-notatet

LES: Offentliggjør ikke DnB NOR-notatet

Flere brudd

Økokrim skriver at forelegget omfatter ulike brudd på verdipapirhandellovens regler for håndtering av innsideinformasjon: brudd på forbudet mot innsidehandel, brudd på aktsomhetsplikten og brudd på listeføringsplikten.

I tillegg omfatter forelegget brudd på plikten til å ha rutiner for sikker behandling av innsideinformasjon.