Hopp til innhold

- Gigantomanien feller Dubai

- En politisk styrt lånefest og ønsket om å ha det største og beste har ført Dubai inn i forferdelige gjeldsproblemer, mener økonomiprofessor.

Dubai World
Foto: AFP PHOTO/NASSER YOUNES

I går kom sjokkbeskjeden om at det statlige investeringsselskapet Dubai World, med en gjeld på nesten 60 milliarder dollar, ikke klarer å betjene gjelden sin.

Ola Grytten

Ola H. Grytten er professor i økonomisk historie ved Norges Handelshøyskole i Bergen.

Foto: Norges Handelshøyskole

Beløpet tilsvarer 335 milliarder norske kroner, og utgjør mer enn 70 prosent av Dubais samlede gjeld.

- Gjeldssituasjonen i Dubai er forferdelig. Dette ser ut til å bli det som er den verste situasjonen av misligholdt gjeld i et land siden 2001, sier Ola H. Grytten, professor i økonomisk historie ved NHH.

Ifølge Reuters, viser anslag fra Barclays Capital at mer enn 110 milliarder kroner av gjelden forfaller til betaling i løpet av 2010.

Grytten mener det er en slags form for gigantomani og ønsket om å ha det største og beste som har ført Dubai ut i uføret.

Burj Dubai

Burj Dubai skal bli verdens høyeste bygning når det står ferdig i januar 2010. Totalt 160 etasjer med leiligheter og næringslokaler gjør hotellet 818 meter høyt. Det skal koste 20 milliarder kroner. Hva som nå skjer med bygging og finansiering, er usikkert.

Foto: KARIM SAHIB / AFP

- Det har vært om å gjøre å ha verdens fineste hotell, den høyeste bygningen, den største kunstige øygruppen. Problemet er at den enorme byggeaktiviteten har vært lånefinansiert, sier Grytten.

Dubai Ski

6000 tonn med snø gjør det mulig å ta frem slalåmskiene på tur til Dubai. Det gigantiske skianlegget ligger inne i shoppingsenteret 'Mall of the emirates'

Foto: AFP PHOTO/NASSER YOUNES

I 2005 var den samlede verdiskapningen målt ved BNP i Dubai 37 milliarder dollar. I dag har det statlige investeringsselskapet mer 1,5 ganger dette beløpet i gjeld som kan komme til å bli misligholdt.

I går ba Dubai World sine kreditorer om seks måneders betalingsutsettelse, noe som førte til ras på aksjebørser over hele verden.

Burj al-Arab

Det minste 'rommet' på Dubais syvstjerners hotell Burj al-Arab er 169 kvadratmeter, mens det største er på snaut 0,8 mål.

Foto: AFP PHOTO/KARIM SAHIB