Hopp til innhold

Tre tiltalt i Vest Tank-saken

Økokrim har tiltalt både tidligere styreleder og tidligere daglig leder i selskapet Vest Tank. I 2007 eksploderte to tanker ved selskapets anlegg i Gulen og førte til helsefarlige utslipp.

Vest Tank
Foto: Kåre Næss

I en pressemelding skriver Økokrim at det er tatt ut tiltale mot styreleder og tidligere daglig leder i selskapet Vest Tank (nå Alexela Sløvåg AS) for miljøkriminalitet.

Styrelederen er også tiltalt for økonomisk kriminalitet, mens en rådgiver innen kjemi er tiltalt for overtredelse av forurensningsloven.

Det var i mai 2007 at to tanker med oljeslam eksploderte på selskapets anlegg i Gulen, noe som medførte helsefarlige utslipp.

Inspeksjon hos Alexela i Sløvåg. Harald Sørby (t.v.) og Bjørn Bjørnstad i SFT.

Bilde fra en inspeksjon hos Alexela i Sløvåg i fjor. Harald Sørby (t.v.) og Bjørn Bjørnstad i SFT.

Foto: Steinar Lote / NRK

To millioner i bot

Selskapet (Alexela Sløvåg AS), som overtok Vest Tank AS i august 2007 er ilagt en bot på 2 millioner kroner for overtredelse av forurensningsloven, arbeidsmiljøloven og brann- og eksplosjonsvernloven.

Dette gjelder forhold begått før eksplosjonen i mai 2007.

Tiltalt for forsikringsbedrageri

Den tidligere styrelederen er også tiltalt for utroskap.

Ifølge Økokrim kjøpte han i 2007 to lagertanker via et annet selskap der han var eier. På den måten påførte han Vest Tank AS en ekstrakostnad på minst 3,7 millioner kroner, mener Økokrim.

Videre er han tiltalt for forsikringsbedrageri på minst 3,7 millioner kroner i forbindelse med kjøp av to tanker etter eksplosjonen.

Han skal da overfor forsikringsselskapet ha opplyst at tankene kostet 8,6 millioner kroner og ikke sagt noe om at et selskap der han var eier like før hadde kjøpt tankene for 4,3 millioner kroner.

Hos NRK Hordaland kan du lese mer om hvordan selskapet reagerer på millionboten.

Kurt Oddekalv anmelder Vest Tank

Det var Norges Miljøvernforbund og leder Kurt Oddekalv som anmeldte Vest Tank etter NRK Brennpunkts avsløringer i fjor sommer, som senere ble premiert med SKUP-prisen.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK