Hopp til innhold

- Norge gjør ikke nok for miljøet

EU bruker tre ganger så mye av sine krisepakker til grønne tiltak som det Norge gjør. Det viser en sammenligning av verdens tiltakspakker mot finanskrisen.

Pavan Sukhdev
Foto: NRK

Den norske krisepakken fikk ros for å være miljøvennlig da den kom i januar.

Miljøminister Erik Solheim kalte pakken det grønneste budsjettet som noen gang var lagt fram. Men andre land gjør mer. Sør-Korea bruker hele fire ganger så mye av sin redningspakke på miljøtiltak, og både Kina og EU har grønnere krisepakker enn Norge.

Sammenligningen av verdens tiltakspakker er gjort av den internasjonale storbanken HSBC Global research og Framtiden i Våre hender.

- Norge bør lære av Sør-Korea

Pavan Sukhdev leder FNs Global Green New Deal, et program som skal stimulere til en grønnere verdensøkonomi.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim får ikke en flau smak i munnen av FN-kritikken mot manglende norske miljøtiltak.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

FN-toppen sier til NRK at han mener Norge bør se til Sør Korea, som bruker 80 prosent av pakken på å få en grønnere økonomi, mens Norge bruker 20 prosent.

- 20 prosent er lavere enn det Global Green New Deal anbefaler, sier Sukhdev.

Ikke flau av FN-kritikk

I dagens Politisk Kvarter i NRK P2 sier miljøvernminister Erik Solheim at hovedgrunnen til at Sør-Korea har en så grønn profil på sin tiltakspakke er en gigantisk jernbaneutbygging mellom de største byene i landet.

Han ikke er flau for å få kritikk av FN, og mener Norge som alle andre land må gjøre enda mer.

- Begrenset hva politikerne kan gjøre

Pavan Sukhdev er i Norge for å delta på en miljøkonferanse som forfatter Erik Dammann har tatt initiativ til.

Dammann mener at de grunnleggende miljøproblemene skyldes at den globale vekstøkonomien overforbruker naturressurser og at det derfor er begrenset hva politikere kan gjøre med mer eller mindre grønne tiltakspakker.

- Jeg er gjerne med på kritikk for at det ikke gjøres mer. Men går de for langt flykter kapitalen, derfor må vi begynne med en internasjonal diskusjon om endringer i den verden som vi har, sier Damman til NRK.