Hopp til innhold

Kristin Halvorsen roses i amerikansk storavis

The New York Times mener flere land burde se til Norge for å få en læretime i økonomi. - Dette er svært hyggelig, sier Kristin Halvorsen.

Kristin Halvorsen
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Mens land etter land opplevde en kraftig økonomisk nedgang i fjor, hadde den norske økonomien en vekst på like under tre prosent.

Dette imponerer den amerikanske storavisen The New York Times.

«Halvorsen investerte mens andre solgte»

Mens investorer verden over solgte i panikk, gikk Norges finansminister Kristin Halvorsen mot strømmen, skriver The New York Times og roser henne for dette.

«Den globale finanskrisen har rammet nær sagt alle lands økonomier. Bortsett fra den norske. (...) Norge har hatt en vekst ved å gå sin egen vei. Når andre hadde kjøpefest, sparte Norge. Når andre forsøkte å begrense statens rolle, har Norge styrket sin fra-krybbe-til-grav velferdsstat,» kan amerikanerne lese i dag.

Avisen mener norske myndigheter ikke har gått i samme fellen som andre rike land.

«I stedet for å sløse med rikdommen, har landet vedtatt lover som gjør at oljeinntektene går rett inn i Oljefondet.»

– Norge tar ansvar

Svenske Anders Åslund ved Peterson Institute for International Economics i Washington, mener en sterk ansvarsfølelse karakteriserer den norske økonomien.

– USA og Storbritannia har ingen skyldfølelse, men i Norge er det derimot en dyd. Blir du gitt mye, har du et ansvar, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NY Times roser Norges økonomiske politikk

The New York Times mener den norske økonomiske politikken er et eksempel til etterfølgelse.

Foto: Faksimile NY Times

– Hyggelig lesning

Dagens artikkel er svært hyggelig lesning for finansminister Kristin Halvorsen.

– Det er hyggelig, det, sier hun til nrk.no.

– Det har vært mye internasjonal oppmerksomhet rundt at Norge ikke har vært like hardt rammet av finanskrisen som mange andre. Vi har et større handlingsrom til å bekjempe konsekvensene av krisen, og det gjør vi offensivt.

Halvorsen peker på staten som langsiktige eiere, som årsaken til at hun kunne gjøre nye investeringer med Oljefondet, mens de fleste andre måtte selge seg ut.

– Vi har kjøpt mange aksjer, og fjoråret er det året vi fikk flest aksjer per fat olje. Det at vi er så langsiktige eiere, gjør oss i stand til dette.

Til tross for den rosende internasjonale omtalen, vil hun ikke bruke dette aktivt i valgkampen.

– Det er klart det er hyggelig når en så anerkjent avis som The New York Times skriver dette, og vi tar det med oss, men vi skal selv argumentere for den politikken vi fører, sier Halvorsen.

Hun mener imidlertid anerkjennelsen også viser en fornuftig bruk av oljepengene.

– Mange land har ikke lyktes med å forvalte inntektene langsiktig. Vi har alltid sagt at i dårlige tider kan vi bruke mer, men i gode tider må vi bruke mindre. Når vi veksler en ikke-fornybar ressurs inn i penger, har vi et ansvar også for fremtidige generasjoner.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Sammenligner Norge med Eden

Det er ikke bare The New York Times som er imponert over den norske økonomien. Også avisens lesere er fulle av lovord.

«Skandinavene har alltid vært i nærheten av gudelighet når det gjelder å ta vare på sine egne. Jeg ønsker resten av verden kan ta etter Norge,» skriver en leser fra Chicago.

En annen leser mener Eden er den rette betegnelsen for Norge.

«Et land på størrelse med Vietnam, men med en tjuendedel av befolkningen. Med vakre fossefall langs kysten og fjordene. Med ett ord, Eden,» skriver vedkommende fra New York.

Men ikke alle lar seg imponere.

«Å drepe hvaler med harpuner med eksplosive spisser og selge hvalkjøttet til Japan og andre asiatiske land, kan være veldig lønnsomt. Det kan også det å sitte på mengder av olje være. Nordmennene er ingen genier som man bør etterligne,» mener en annen newyorker.

Hva mener du? Diskuter her!