Hopp til innhold

- Unnskyldningen er et sugemerke

- Kjell Inge Røkke har satt sitt dødskyss - eller rettere sagt - et sugemerke på statsminister Jens Stoltenberg i Aker-saken.

Video nsps_upload_2009_4_11_17_31_30_2861.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Det sier kommunikasjonsrådgiver Kjell Terje Ringdal om unnskyldningen Kjell Inge Røkke kom med til statsminister Jens Stoltenberg i går kveld.

I et åpent brev het det at programmet på Aker-dagen 2. april og offentliggjøringen av Aker-transaksjonene - som har blitt så omstridt - ikke var planlagt å sammenfalle i tid.

Les: Ber Stoltenberg om unnskyldning

Men i prospektet for overdragelsen av de fem selskapene - som NRK har fått tilgang til - vises det at Aker ASA hadde planlagt å offentliggjøre den omstridte Aker-transaksjonen på Aker-dagen, der statsministeren deltok.

Her er det oppgitt følgende nøkkeldatoer:

Datoene i Aker-prospektet for slag av selskaper
Foto: NRK

- En ond plan

- Noen har tenkt, og dette bekrefter det, sier Ringdal om datoene i prospektet og om brevet med unnskyldningen.

- Jeg tror at det ligger en ond plan bak det siste. Noen har tenkt. At statsministeren nå blir bedt om "å ikke føle at han er trukket inn", gjør jo at han blir trukket inn.

- For det er det som er det onde og geniale i dette brevet. "Føl deg endelig ikke trukket inn, statsminister" - men nå er han jo inne, konkluderer Ringdal.

Sugemerke

- Uansett hva som er sant eller ikke, dette kan betraktes som et dødskyss - eller rettere sagt et sugemerke, et pinlig sugemerke slik man fikk i ungdommen, noe som er svært synlig og som alle kan se. Dette er rett og slett et sugemerke, slår Ringdal fast.

Han tror ikke det grann på innholdet i unnskyldningen.

- Dette er en halv unnskyldning, en Valla-unnskyldning: "jeg beklager at du kanskje føler det sånn... "og så videre. Så sånn sett er dette et brev som aldri burde ha vært sendt for å gjøre noen blidere.

- Har Røkke løyet for offentligheten?

- De papirene jeg har sett, tyder på at noen har sittet på et bakrom og ledd seg skakke over dette plottet hvor de får dratt statsministeren inn på Aker-dagen og sånn sett kleber ham til Kjell Inge Røkke - og får ham til å si positive og vakre ting om industrilederen Kjell Inge Røkke, sier Ringdal.

Han går videre i resonnementet og kaller ordlyden i brevet en blank løgn utifra datoene som står i prospektet.

Les: Full krangel om Aker-e-post

Invitert lenge før

Akers kommunikasjonsdirektør Geir Arne Drangeid svarer på vegne av Kjell Inge Røkke. Selskapet fastholder at transaksjonene og statsminsterens deltakelse på Aker-dagen er to forskjellige ting.

"Vi inviterte Stoltenberg for å snakke om pionerskap innen politikk, næringsliv og miljø. Vi syns det er leit at hans besøk på Aker-dagen nå resulterer i kritikk og nyhetsoppslag om noe helt annet.

Stoltenberg ble invitert til Aker Dagen mer enn to måneder tidligere, lenge før forhandlingene om de aktuelle avtalene nærmet seg en konklusjon."

Det skriver Drangeid i et skriftelig svar til NRK.

Kjell Inge Røkke, Øyvind Eriksen og Jens Stoltenberg på Aker-dagen 2. april

Tonen var god og rosen satt løst på Aker-dagen 2. april mellom Aker-eier Kjell Inge Røkke, administrerende direktør Øyvind Eriksen og statsminister Jens Stoltenberg.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Unnskyldning ingen bad om

Redaktør i økonominettstedet E24, Per Valebrokk, har fulgt saken siden den eksploderte.

Han synes det åpne brevet er pussig.

- Det er en veldig rar unnskyldning, fordi det er en unnskyldning ingen har bedt om eller trenger unnskyldning for. Så det er vanskelig å forstå den, sier Valebrokk.

På spørsmål om Røkke og Aker lyver, svarer Valebrokk følgende:

- Man må si at unnskyldningen var uriktig, hvis man skal tro på prospektet. Og det må man jo nesten velge å tro, for det kom jo fra Kjell Inge Røkke og Aker. Så unnskyldningen er uriktig, men løgn krever jo en bevisst handling, sier Valebrokk.

- Om enn ikke unnskyldningen var rar før, så blir den i hvert fall det nå, sier han med henvisning til prospektdatoene.

Virker som en provokasjon

- Jeg tror nok det er for at folk skal oppfatte at Røkke unnskylder, og alle som unnskylder kommer godt ut av det hvis det virker ektefølt. Men dette er en slag Valla-unnskyldning, en unnskyldning som ikke når frem til noen, mener han - og peker på at Røkke ikke unnskylder selve transaksjonene som har gjort at staten føler seg ført bak lyset.

Redaktør Per Valebrokk

E24-redaktør Per Valebrokk.

Foto: NRK

- Det han unnskylder er at Jens Stoltenberg er satt i sammenheng med denne saken, sier økonomiredaktøren.

Han tror unnskyldningen vil virke som en provokasjon på Jens Stoltenberg - fordi Stoltenberg nå dras enda mer inn i saken.

- Han har gjort sitt beste for å holde den på en armlengdes avstand.

Surt og iskaldt

Om forholdet mellom Røkke og statsministeren - etter den siste ukens bruduljer, har kommunikasjonsrådgiver Kjell Terje Ringdal følgende antakelse:

- Jeg tror Stoltenberg er et sted mellom rasende og fly forbanna for at han er brukt og misbrukt på denne måten, og at forholdet er på frysepunktet.

Redaktør Valebrokk har samme dom:

- Jeg tror forholdt har vært godt. Nå tror jeg det er svært dårlig. Og denne unnskyldningen, hvis man skal velge å kalle den det, har nok forsuret forholdet ytterligere, sier han.

Og han tror krangelen om overdragelsen av de fem omstridte selskapene, kan ødelegge mer enn forholdet til Stoltenberg.

- Jeg tror troverdigheten Kjell Inge Røkke har fått hos politikere, nå er mer eller mindre ødelagt. Jeg er overrasket over at Røkke har brukt så harde ord som han har gjort i denne saken.

- Han ødelegger det gode forholdet han har brukt årevis på å bygge opp til det sosialdemokratiske partiet. Det er få i LO og Arbeiderpartiet som nå vil sole seg i glansen av Røkke, sier han.

Valebrokk setter dette i sammenheng med spekulasjonene om hvordan det står til med Aker-systemet finansielt.

- Hvor viktig er denne handelen, når han er villig til å risikere å ødelegge et så viktig partnerskap med Arbeiderpartiet og fagbevegelsen, spør Valebrokk.