Hopp til innhold

Vet ikke om mobilbanken er sikker

I dag lanserte DnB NOR og Skandiabanken en bankløsning for mobiltelefoner i samarbeid med Telenor, men alle er ikke like imponert.

Mobiltelefon foran en dataskjerm
Foto: Colourbox.com

De tre samarbeidspartnerne har utviklet en BankID som kan lagres i mobiltelefonens SIM-kort, med foreløpig vet få utenforstående hva dette innebærer.

Hemmelig løsning

IT-professor ved Universitetet i Bergen, Kjell Jørgen Hole

IT-professor ved Universitetet i Bergen, Kjell Jørgen Hole.

Foto: Lars Holger Ursin/UiB
Arne Skauge

Adm. direktør Arne Skauge i Finansnæringens Hovedorganisasjon.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Problemet med denne løsningen er at den er hemmelig, jeg har forsøkt å få innsyn, men til ingen nytte, sier IT-professor ved Universitetet i Bergen, Kjell Jørgen Hole. Han har tidligere bevist, sammen med noen studenter i 2004, at datidens BankID ikke var sikker nok.

– De har utviklet systemet siden den gang, og nå er vanlig BankID mye sikrere, sier Hole.

Ifølge Hole er det verste som kan skje at uvedkommende kan få tilgang til kontoen, men han understreker at han ikke vet om dette er tilfellet eller ikke, siden han ikke har fått noen form for informasjon fra dem som har utviklet systemet.

– Jeg vil først og fremst oppfordre til åpenhet rundt sikkerhetstiltakene, man kan jo derfor spørre seg, hvorfor skal folk bruke noe som de ikke vet noe om, sier Hole.

Bankene på sin side er ikke i tvil om at dette er sikkert nok.

– Vi mener dette er like sikkert som vanlig BankID, sier informasjonssjef i BankID Samarbeidet Ann Håkonsen, men understreker samtidig at 100 % kan man aldri være.

Spørsmål og svar om mobil BankID

- Banebrytende samarbeid

Tidligere i år skrev NRK om hvordan Norge leder an i konkurransen om det kontantløse samfunnet, og nå mener Finansnæringens Hovedorganisasjon at samarbeidet mellom banknæringen og Telenor vil bli lagt merke til ute i den store verden.

Les: Betal bussbilletten med mobilen

– Samarbeidet mellom banknæringen og Telenor har vært banebrytende og er blitt lagt merke til også utenfor landets grenser, fordi samarbeid mellom bank- og telekombransjene har vist seg krevende å få til i praksis. Med BankID på mobil tar vi utviklingen av mobiltelefonen som distribusjonskanal og betalingsverktøy et langt steg videre, fastslår adm. direktør Arne Skauge i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

BankID Samarbeidet tar sikte på at BankID på mobil snart skal kunne brukes på flere ulike nettsteder utenfor bankverdenen, og i flere situasjoner hvor det er behov for sikker identifisering og signering.

For eksempel skal kundene etter hvert kunne bruke BankID på mobil når de handler på Internett. De skal også kunne høyne bud på bolig via mobiltelefonen fordi de vil kunne identifisere seg og signere elektronisk ved hjelp av BankID på mobil. BankAxess - kontobetaling på nett med BankID på mobil - og lading av kontantkortet er andre bruksområder, opplyser BankID Samarbeidet.

Forelåpig er det bare de av DnB Nor og Skandiabanken sine kunder som har Telenor mobiltelefon-abonnement som kan benytte seg av dette tilbudet.

Hva mener du? Stoler du på bankenes sikkerhet?