Hopp til innhold

Byggenæringen fikk det de ba om

Byggenæringen er veldig godt fornøyd med dagens krisepakke fra regjeringen. De fikk det som de ville.

Byggeplass (ill.foto)
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

- Vi er fornøyd, vi kan ikke forvente at tiltakspakken skal inneholde så mye penger som gjør at næringen ikke vil bli berørt av en nedgangskonjunktur. Rundt 12 milliarder til byggenæringen betyr kanskje 12-15.000 mennesker direkte i næringen, og kanskje 25.000 i hele verdikjeden. Så dette er et vesentlig bidrag til å dempe en nedgang i sysselsettingen i byggenæringen, sier leder i Byggenæringens Landsforbund, Ketil Lyng.

Les også: Her er krisepakken

Ble hørt

Byggenæringen ble tatt med på råd i forkant av regjeringens krisepakke, og veldig mange av forslagene fra næringen endte opp som konkrete tiltak.

- Vi har spilt inn sikkert 40 sider med helt konkrete tiltak til regjeringen. Og veldig mange av de tiltakene som vi har kommet med, har blitt tatt med i regjeringens tiltakspakke. Det er meget bra, sier Lyng.

- Vi er også fornøyd med endringen i permitteringsvarslene. Så sum av summarum så føler jeg at tiltakene treffer der byggenæringen har bedt om at tiltakene skal innrettes, sier Lyng.

NHO bare måtelig fornøyd

Lyng får bare delvis støtte fra NHO og LO som bare er måtelig fornøyd med dagens pakke. Verken LO-leder Roar Flåthen eller NHO-direktør Finn Bergesen jr. tror nemlig at regjeringen krisepakke vil gjøre nok for å dempe de negative virkningene av finanskrisen.

Les også: - Jeg er skuffet

Flåthen etterlyser ytterligere stimuli for å få bankene til å låne ut mer penger, mens NHOs administrerende direktør, Finn Bergesen jr., mener det gjøres for lite på skattesiden. Regjeringen tar forskjellige målrettede skattegrep overfor bedriftene til en samlet verdi av 3,25 milliarder kroner. Det er beskjedent sammenlignet med det NHO har foreslått.

– Vi savner mer generelle tiltak mot konkurranseutsatt næringsliv og mener fortsatt generelle skattelettelser til bedriftene er et riktig grep å ta, sier han.

Flåthen fester nå lit til at den kommende bankpakken vil gi bankene tilstrekkelig oppmuntring til å begynne å låne ut penger igjen.

– Jeg tror vi kommer ut med samlede stimuleringer på opp mot 30 milliarder kroner, og det er helt i tråd med det vi ha sagt, sier Flåthen.