Hopp til innhold

- DnB NOR prøver å sverte Økokrim

- DnB NOR prøver å sverte tilliten til Økokrim ved å holde tilbake dokumenter om innsidesaken mot banken, sier Eva Joly.

Eva Joly

Eva Joly

Foto: Furulund, Svein Erik / Aftenposten

Den kjente korrupsjonsjegeren, som nå jobber for Norad, sier til NRK at det ikke er mistenkte i en sak som bestemmer hvilke dokumenter påtalemyndigheten skal ha tilgang til.

Video nsps_upload_2008_12_12_10_2_24_21.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Kun de aktuelle dagene

- Det er et veldig feil signal å gi av en så viktig institusjon som DnB NOR er i Norge, fordi de kaster en form for mistanke på Økokrims rettssyn, sier hun.

23. oktober aksjonerte Økokrim mot DnB NORs lokaler på Aker Brygge i Oslo. Dokumenter datert helt tilbake til 1995 ble beslaglagt.

Økokrim sier de må tilbake i tid for å se bankens handelsmønster, men banken nekter Økokrim å se dokumenter andre enn de som er fra dagene rundt den mulige innsidehandelen.

Ødelegger system

Samtidig beskylder banken Økokrim for å fiske etter andre saker å ta dem på.

- Jeg tror at det ligger i denne viljen til å begrense en redsel for at nye forbrytelser skal bli oppdaget. Dette er vikarierende argumenter for vinne tid, sier Joly.

DnB NOR mener varslingssystemet deres vil bli ødelagt hvis Økokrim går gjennom dokumentasjonen.

- Dette er et system som er basert på 100 prosent konfidensialitet i forhold til de som benytter seg av systemet, sier kommunikasjonsdirektør Trond Bentestuen.

- Kan ikke bevises

Det er et argument Joly ikke skjønner.

- Økokrim har taushetsplikt. Vi kan jo tenke oss hva slags kriminaletterforskning vil ville fått dersom det var de mistenkte som hvilke beslag man skulle kunne ta. Da får vi en etterforskning som aldri kommer i mål og som aldri vil kunne bevise at forbrytelsen er begått, sier Joly.