Hopp til innhold

Prisene synker, men ikke i butikken

Prisen på råvarer har falt med 25 prosent siden toppen i sommer, mens prisen på matvarer i butikken blir bare dyrere.

Matvarer
Foto: Njord Røv / NRK

Det har blitt dyrere å handle sitt daglige brød det siste året. I snitt koster alle matvarer seks prosent mer enn i oktober i fjor.

Ole Robert Reitan og Audun Skeidsvoll

Ole Robert Reitan og Audun Skeidsvoll.

Foto: Gunnar Sakshaug / NRK

Maten ble straks mye dyrere i butikkene før sommeren da prisen på verdens råvarer skøyt i været. Nå er situasjonen en helt annen. Råvareprisene har falt med 25 prosent siden toppen i sommer – likevel blir ikke maten billigere. Snarere tvert i mot.

- For lite konkurranse

Forbrukerrådet mener butikkene må være like raske til å sette ned prisene som de er til å sette dem opp når prisene på råvarer stiger.

- Det er en gåte innhyllet i tåke at det ikke skjer i mye større grad, og vi tar jo det, rett og slett, som et klart tegn på at det er for lite konkurranse, sier Audun Skeidsvoll, som er forbrukerpolitisk direktør i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet mener de fire store dagligvaregruppene kontrollerer for mye av markedet. Derfor kan de la være å sette ned prisene. Dagligvarekjedene selv mener de gjør alt for å gi kundene billige matvarer.

- Foreløpig har ikke vi opplevd at prisene har gått ned. ikke en eneste leverandør har kommet til oss med lavere priser i år enn i fjor. Heller tvert i mot, sier Ole Robert Reitan, daglig leder i Reitan Handel til NRK.

- Ikke mulig å senke prisene

Leverandørene hevder, på sin side, at det ikke er mulig å senke prisene med en gang råvarene blir rimeligere.

- Det er et betydelig etterslep i den prisen som kommer ut i butikk. Man handler inn ris i store kvanta på verdensbørser, og gjør avtaler for lang tid framover, sier Helge Hasselgård, administrerende direktør i Dagligvareleverandørenes forening.

Det kan da bety at selv om råvareprisene fortsetter å være lave, så er det ikke sikkert at det blir billigere å handle mat i butikken. Det kan faktisk bli enda dyrere.

- Det kommer nok til å være en økning i matvareprisene framover. Det tror jeg nok, dessverre ja, sier Hasselgård.

Video nsps_upload_2008_11_23_18_8_33_1765.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Billigere råvarer- dyrere mat.