Det har blitt dyrere å handle sitt daglige brød det siste året. I snitt koster alle matvarer seks prosent mer enn i oktober i fjor.
Maten ble straks mye dyrere i butikkene før sommeren da prisen på verdens råvarer skøyt i været. Nå er situasjonen en helt annen. Råvareprisene har falt med 25 prosent siden toppen i sommer – likevel blir ikke maten billigere. Snarere tvert i mot.
- For lite konkurranse
Forbrukerrådet mener butikkene må være like raske til å sette ned prisene som de er til å sette dem opp når prisene på råvarer stiger.
- Det er en gåte innhyllet i tåke at det ikke skjer i mye større grad, og vi tar jo det, rett og slett, som et klart tegn på at det er for lite konkurranse, sier Audun Skeidsvoll, som er forbrukerpolitisk direktør i Forbrukerrådet.
Forbrukerrådet mener de fire store dagligvaregruppene kontrollerer for mye av markedet. Derfor kan de la være å sette ned prisene. Dagligvarekjedene selv mener de gjør alt for å gi kundene billige matvarer.
- Foreløpig har ikke vi opplevd at prisene har gått ned. ikke en eneste leverandør har kommet til oss med lavere priser i år enn i fjor. Heller tvert i mot, sier Ole Robert Reitan, daglig leder i Reitan Handel til NRK.
- Ikke mulig å senke prisene
Leverandørene hevder, på sin side, at det ikke er mulig å senke prisene med en gang råvarene blir rimeligere.
- Det er et betydelig etterslep i den prisen som kommer ut i butikk. Man handler inn ris i store kvanta på verdensbørser, og gjør avtaler for lang tid framover, sier Helge Hasselgård, administrerende direktør i Dagligvareleverandørenes forening.
Det kan da bety at selv om råvareprisene fortsetter å være lave, så er det ikke sikkert at det blir billigere å handle mat i butikken. Det kan faktisk bli enda dyrere.
- Det kommer nok til å være en økning i matvareprisene framover. Det tror jeg nok, dessverre ja, sier Hasselgård.
Video: Billigere råvarer- dyrere mat.