Hopp til innhold

Klimakrisen gir flere kraftlinjer

Det vil bli nødvendig å bygge enda flere kontroversielle kraftlinjer på grunn av den globale oppvarmingen, mener Statnett.

Kraftlinjer
Foto: Linda Bjørgan / NRK

Terje Riis Johansen og Odd Håkon Hoelsæter

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen og Statnett-sjef Odd Håkon Hoelsæter forventer at det blir flere kontroversielle kraftledninger i årene som kommer.

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

Årsaken er at kravene til mer fornybar energi som vindkraft og småkraft øker behovet for flere høyspentmaster og kabler.

Dermed forventer olje- og energiminister Terje Riis-Johansen seg enda flere protestaksjoner.

- Det vil alltid være potensielle konfliktområder knytta til det å framføre elektrisitet, sier Riis-Johansen til NRK.

Miljøparadoks

De neste 20 årene kommer det til å bli storstilt utbygging av vindkraft langs norskekysten og i Europa.

Dermed får myndighetene, og Statnett som har ansvaret for å bygge ut strømnettet, et miljøparadoks i fanget.

Hensynet til uberørt natur står mot hensynet til å få ned CO-utslippene.

Mer småkraft og vindkraft kommer til å øke behovet for omstridte kraftlinjer fordi strømmen må fraktes dit den trengs, sier konsernsjef Odd Håkon Hoelsæter i Statnett.

- Det vil være behov for å forsterke og bygge opp nettet, slik at det kan håndtere vindkraft på en annen måte. Vi vil søke å legge dette utenom tettbefolkede områder, men det kan bli en miljøbelastning når man bygger anlegg i tildels uberørt natur, sier Hoelsæter.

- Alltid protester

Hvor de nye linjene kommer avhenger blant annet av hvor vindkraftparkene settes opp. Men de lokale protestene mot nye kraftlinjer på Sørlandet og på vestlandet har hittil vært høylytte.

- Det er alltid protester mot våre linjer, og det er fullt forståelig. Vi forsøker å finne den løsningen som er det beste kompromisset, sier Hoelsæter.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen støtter Statnetts planer om å bygge enda flere kraftlinjer og kabler, både innad i Norge og til utlandet.

- Jeg mener at klimaendringene gjør at vi må få mer grønn, fornybar energi fram. Da trengs det overføringskapasitet, og da må vi gjøre det på en måte som vi i fellesskap synes er håndterbart, også i forhold til det estetiske, sier Riis-Johansen.