Hopp til innhold

- Regjeringens krisepakke ikke nok

- Regjeringen må gjøre mer for å sikre norske arbeidsplasser enn å tilføre bankene nok penger, mener Næringslivets Hovedorganisasjon og Bedriftsforbundet.

Finansminister Kristin Halvorsen, statsminister Jens Stoltenberg og sentralbanksjef Svein Gjedrem

Finansminister Kristin Halvorsen, statsminister Jens Stoltenberg og sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Regjeringen kom i går med tiltak som skal bidra til ro og tillit i det norske bankmarkedet.

Avviser kritikk

Høyres finanspolitiske talmann Jan Tore Sanner sier i Politisk kvarter på P2 i dag at tiltakene er riktige men kommer sent.

- Nå må skatteskjerpelsene mot bedrifter må fjernes, så bedriftene slipper å ta ut egenkapital for å betale skatt, sier Sanner.

Han viser til Sverige og Storbritannia der myndighetene varsler skattelettepakker for små og mellomstore bedrifter.

- Det er viktig for å skape trygghet for hjem og jobb, sier han.

- Regjeringen har en motsatt innfallsvinkel, en del av kriseberedskapen er at alle kan se at vi har en rettferdig fordeling, svarer finansminister Kristin Halvorsen.

Halvorsen avviser at det ikke blir gjort nok for å demme opp for finanskrisen.

- Vi har beredskap på flere områder dersom finanskrisen skulle slå ut i Norge, sier finansministeren.

- Situasjonen er langt mer alvorlig enn det regjeringen ga inntrykk av. Jeg håper dette er et signal om at regjeringen vil sette i gang nye tiltak om nødvendig, sier Sanner.

Les: Låner bankene 350 milliarder

Bedriftsforbundet er positiv til krisepakken fra regjeringen og Norges Bank, som sikrer bankene langsiktig finansiering, men mange bedriftseiere venter tøffere tider.

- Mange småbedrifter vurderer nå å kutte i antall ansatte, sier Tom Bolstad, som er administrerende direktør i Bedriftsforbundet.

- Stor ting som mangler

Administrerende direktør Tom Bolstad i Bedriftsforbundet

Tom Bolstad.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Bolstad forteller at mange bedriftseiere er bekymret for om pengene de har stående i banken, er trygge nok. Derfor er han sterkt kritisk til at innskuddene til landets bedrifter ikke er sikret like godt som pengene til folk flest.

- Det er en stor ting som mangler, og det er at man går ut og garanterer for bankinnskudd også over to millioner. Hvis det er så uproblematisk og sikkert i Norge som regjeringen sier det er, så burde ikke dette være noe som helst problem å gjøre, sier Bolstad til NRK.

Gambler med arbeidsplasser

Administererende direktør Finn Bergesen junior i Næringslivets Hovedorganisasjon, NHO, er heller ikke fornøyd med regjeringens tiltak for bedriftene, i lys av finanskrisen.

Han mener tiltakene for å få lånemarkedene i gang igjen er gode. Men regjeringen gambler med norske arbeidsplasser med sine forslag om økt formuesskatt, og økt arveavgift ved generasjonsskifte i familiebedrifter, mener Bergesen.

- Krisepakken er nok på nåværende tidspunkt for å bedre likviditetssituasjonen i markedet, men det adresserer ikke forslaget i stortinget som vil trekke egenkapital ut av bedriftene. En egenkapital som burde stå der nå og styrke grunnlaget for arbeidsplasser i Norge, sier Bergersen til NRK.

NHO ber regjeringen i se på forslag til statsbudsjett med nye øyne. Den ble lagt frem før krisen slo ut og NHO mener arbeidsledigheten vil være større enn det er lagt grunnlag for i forslag til statsbudsjett.

Børser i Asia opp

Hvordan markedene reagerer på eurolandenes og G7-landenes krisemøter i helgen vil merkes utover dagen. Børsene i Asia reagerer imidlertid umiddlerbart positivt på dette.

Tokyo-børsen holder stengt i dag som følge av helligdag, mens det er oppgang på de øvrige børsene i Asia.

S&P/ASX200-indeksen i Sydney steg med over 4 prosent i morgentimene, etter å ha opplevd et fall på over 8 prosent fredag, det største noensinne.

Også i Singapore, Sør-Korea, og New Zealand viste hovedindeksene en oppgang på over 1 prosent, og i Hongkong åpnet børsen med en oppgang på 2,4 prosent mandag.

Oljeprisen steg også med over 3 dollar fatet i morgentimene, og amerikansk lettolje for levering i november ble omsatt for 80,8 dollar fatet.

Nordsjøolje av Brentkvalitet for levering i november ble omsatt for 76,67 dollar fatet, en økning på 2,58 dollar fra fredag.