Hopp til innhold

Europas største bank er skapt

Finanskrisen har ikke bare tapere. I natt ble Europas største bank skapt.

BNP

Den franske banken BNP Paribas kjøpte opp Fortis i Belgia og Luxemboug i natt.

Foto: ERIC PIERMONT / AFP

I flere europeiske land pågår det nå redningsaksjoner for banker og finans-institusjoner, etter at det ikke ble enighet om en felles aksjon for EU-landene i helgen.

Kjøpte konkurrent på billigsalg

For banker med kontroll over egen situasjon er det mulig å kjøpe konkurenter på billigsalg.

Les også: Skal hjelpe kriserammede banker

I natt kjøpte den franske banken BNP Paribas opp 3/4 deler av det kriserammede finanskonsernet Fortis. Banken har tatt kontroll over avdelinger både i Belgia og Luxembourg. Dermed er Europas største bank, målt etter innskudd, skapt.

Fortis ble delvis nasjonalisert i forige uke, og den belgiske stat får nå kontroll over 11,7 prosent av den nye storbanken, mens Luxembourg får 1,1 prosent.

Nattens overtagelse er det siste utslaget av finanskrisen i Europa. Også tyske Hypo Real Estate har vært truet, men tyske myndigheter presenterte i går en redningspakke på 415 milliarder kroner.

- Den private finansindustrien bidro med 15 milliarder euro i tillegg til de 35 milliardene fra myndighetene. Det er en god løsning for banken og vil ikke koste skattebetalerne mer penger, sier Torsten Albig, talmann for det tyske finansdepartementet.

Overrasket

Flere lands regjeringer har jobbet på spreng hele helga for å redde bankene. Aftenpostens økonomiredaktør Ola Storeng mener europeiske politikere er overrasket over hvor raskt bankkrisen sprer seg.

- Vi får også dramatiske meldinger fra BBC som melder at den Islandske regjeringen prøver å få en redningspakke klar nå til markedene åpner, sier Storeng.

Han regner med at børsene ikke vil få noen god dag i dag.

- Det mest spennende er virkningen på kredittmarkedene, mulighetene for å få lån og bankenes muligheter til å skaffe tilstrekkelige likvider for å hjelpe sine kunder, sier han.