Hopp til innhold

- Dette vil endre dagsordenen i USA

- Dette er et nederlag for de som ønsker å liberalisere og slippe markedet og finansinstitusjonene løs, og det vil nok endre den politiske dagsordenen i USA, mener statsminister Jens Stoltenberg.

Statsminister Jens Stoltenberg i studio på NRK Marienlyst.
Foto: NRK / NRK

Han sier at den amerikanske redningspakken fører til et ønske om mer tilsyn og at man nå ikke kan drive like stor risikosport i finansmarkedene som tidligere.

Urimelig høye lederlønninger

- Det er urimelig at disse bankene som nå har gått over ende også har betalt lederne sine skyhøye lederlønninger, sier Stoltenberg.

Redningspakken som politikerne i USA ble enighet om i natt setter klare begrensninger på hvor høye eventuelle økonomiske fallskjermer kan være.

- Det gjenstår å se om disse reglene en strenge og effektive nok, sier Stoltenberg.

Bruker 4000 milliarder

Dette er den største redningspakken i amerikanske historie siden 30-tallet. Pakken som er på totalt 700 milliarder dollar, eller bortimot 4000 milliarder kroner vil forhåpentligvis beskytte amerikansk økonomi mot et totalt sammenbrudd.

Redningsplanen er også viktig for norsk økonomi, ifølge Stoltenberg.

- Vi vil merker ringvirkningen av det som skjer i USA, og det har vi allerede gjort ved at det er vanskeligere å få lån og at rentene har blitt høyere. Derfor er det viktig at vi holder orden i egen økonomi og ikke minst har et solid og grundig tilsyn, sier Stoltenberg.

Ingen umiddelbar effekt

Stoltenberg understreker at Norge må holde orden på sin egen økonomi, med blant annet å føre tilsyn og styring med markedskreftene.

Video nsps_upload_2008_9_29_10_11_36_48.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Stoltenberg mener dette er et nederlag for de som ønsker å liberalisere finansmarkedet.

- For det vi har lært fra USA er at markedet ikke passer på seg selv og at markedet må ha en klar politisk styring. Vi har mye bedre styring i Norge, med helhetlig regelverk og felles tilsyn for alle finansinstitusjoner. Det er ingenting som tyder på at vi kommer til å oppleve noe i nærheten av det som nå skjer i USA, sier Stoltenberg.

På tross av de enorme summene som nå brukes på det amerikanske markedet fikk det ingen positive reaksjoner på Tokyo-børsen. Nikkei-indeksen falt 2, 26 prosent da børsen stengte i morges.