Hopp til innhold

Øst-europeere på minibankraid

Minibankliga kan være på ferde i Norge. Bankene ble i natt advart mot forsøk på skimming, og du bør ta dine forholdsregler.

Minibank
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Etter samarbeid i Interpol og Europol går Kripos nå ut med advarsel til alle norske banker: Følg nøye med på trafikken på minibankene, østeuropeiske svindlere kan være på ferde de nærmeste dagene.

Politiinspektør Anne Siri Lorvik Svensson i Kripos bekrefter overfor NRK at de via internasjonalt politiamarbeid har fått kjennskap til at "noen" kan være på vei til Norge for såkalt skimming.

- Ja, vi har økt beredskapen på bakgrunn av disse indikasjonene og varsler som vanlig Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) , sier hun.

Varslet bankene

Seniorrådgiver Stine Neverdal i FNH sier de har formidlet advarslene til norske banker:

Stine Neverdal FNH

Stine Neverdal i Finansnæringens hovedorganisasjon.

Foto: FNH

- Ja, når vi får slike meldinger fra Politiet, sender vi straks ut en spesialmelding til bankene om at personer med utstyr for kopiering av kortinformasjon kan være på ferde. Vi vet ikke noe om hva slags utstyr de bruker eller om de har lykkes med det noen steder ennå. Uansett vil bankene følge ekstra nøy med på minibankene nå, sier hun.

Men kundene bør også være nøye med å skjule kodene i tilfelle svindlere har montert kameraer over tastaturene i minibankene. Hun understreker likevel at så lenge kundene ikke gjør noe uaktsomt, dekker bankene eventuelle tap etter svindel på grunn av skimming av minibanker.

- Det er selvfølgelig lurt om også kundene tar sine forholdsregler som å holde hånden over ved inntasting av kode, sier hun.

Anti-skimmingstiltak

Det ble satt i verk grundige antiskimmingstiltak i minibankene i Norge i 2006. Etter dette er det knapt registrert alvorlige vellykkede skimming-anslag mot minibanker, og de få forsøkene er avslørt før svindlerne har fått med seg særlig store verdier.

- Norske minibanker er genrelt godt sikret med antiskimmingsutstyr, men det er umulig å garantere seg hundre prosent, sier Neverdal.

Det er ikke første gang utenlandske bander forsøker på skimming av minibanker i Norge:

LES: Skimmingforsøk avslørt av ansatt
LES: Tatt på fersken for skimming

Flere minibanker var tidlig på 2000-tallet utsatt for skimming utført av profesjonelle bander, særlig fra øst-Europa.

LES: Siktet for minibanksvindel
LES: Gode råd til trygg kortbruk