Hopp til innhold

Flere kjøper seg ut av helsekøa

83.962 nordmenn har forsikret seg selv og familiemedlemmer ut av helsekøene, skriver Aftenposten. Det er nesten 50.000 flere enn for to år siden. Og det er folk med mye penger og lite sykdomsplager som oftest betaler seg ut av helsekøene.

Operasjon
Foto: PUNIT PARANJPE / REUTERS

Tallene fra Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) viser at nær 70.000 nordmenn har behandlingsforsikring via sin arbeidsgiver, mens resten har individuelle avtaler.

De samlede premiene var på 175 millioner kroner i første halvår i år.

Ifølge Helsedirektoratet kjøpes forsikringene oftest av folk med høy utdannelse, god økonomi og lav forekomst av helseproblemer.

Økonomiprofessor Steinar Strøm har sett nærmere på helseforsikring i Norge.

Han frykter at en økning i slike forsikringer vil føre til at de pasientene som har lavest inntekt, og som ikke har råd til forsikring, vil bli skjøvet bakover i helsekøene.

– Hvis det er begrenset behandlingskapasitet i Norge og utlandet, vil mindre ressurssterke pasienter bli skjøvet bakover i helsekøene. Samtidig er ressurssterke gjennomgående mer vant til å håndtere sitt eget liv og komme fortere gjennom et sykdomsproblem. De mindre ressurssterke bruker lengre tid og får lengre sykefravær, som kan ende opp i uføretrygd, sier Strøm.