Hopp til innhold

Økologisk retrett

Lav lønnsomhet og tungvint regelsystem gjør at bønder går tilbake til drift med sprøytemidler. For hver sjuende som har startet med øko-landbruk har seks sluttet.

Bonde i arbeid.
Foto: Åserud, Lise / Åserud, Lise

Mens interessen for økologisk mat øker i befolkningen, gir stadig flere økobønder opp på grunn byråkratiet.

En undersøkelse utført av Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) viser at én av fire økologiske gårdbrukere vurderer å slutte med øko-ordningen og gå tilbake til konvensjonelt jordbruk, skriver Aftenposten.

– Samtidig med at mange vurderer å melde seg ut, strever vi med å få konvensjonelle bønder til å legge om til økologisk jordbruk, sier forsker Ola Flaten i NILF.

Ambisiøs politikk

Regjeringens målsetting er at 15 prosent av landbruket skal være økologisk innen 2015. For å nå målet må ytterligere 7.500 bønder bli med i øko-ordningen, i tillegg til de 2.700 som fins i dag.

Men mellom årene 2004-2007 har 772 bønder meldt seg inn og 646 ut.

Hovedårsaken til at folk melder seg ut er et komplisert regelverk og svak lønnsomhet.

Streng kontroll

Det statlige kontrollorganet Debio står for kontroll og godkjenning av all økologisk mat i Norge, men mange uttrykker misnøye med Debios inspeksjonsvirksomhet. Kontrollene er for hyppige og bøndene føler at det kreves for mye bevis på øko-driften.

- Vi prøver å trygge den økologiske produksjonen og ser at vi også har en jobb å gjøre i forhold til å møte bonden, både på et menneskelig og et faglig plan .

Det vil alltid være forbedringsmuligheter og vi tar dette på alvor, sier Morten Tingvaldsen, assistrende leder i Debio.

Tingvaldsen vil ikke konkludere med at den politiske målsettingen er for ambisiøs.

Bedre bidragsordning

Fellesorgansisasjonen for økologisk landbruk, Oikos, etterlyser bedre tilskuddsordninger.

- Når omleggingen til økologisk landbruk er lav er det tydelig at rammevilkårene ikke er gode nok, sier Maiken Pollestad Sele, rådgiver i Oikos.

Hun mener regjeringen må se nærmere på dette problemet dersom de ønsker å nå målet de har satt seg.