Hopp til innhold

- Kan være i ferd med å rakne

Hodejeger Monika Dypeng opplever pågang fra selgere som ønsker seg bort fra Acta.

Acta
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Acta-ansatte er redd det blir vanskelig å selge spareproduktene etter mediekjøret, og søker seg bort.

Sparerådgivningsselskapet er beskyldt for råsalg av dyre spareprodukter til pensjonister.

Selgerne er flyttelystne

Administrerende direktør i rekrutteringsbyrået Hermes, Monika Dypeng, har opplevd kraftig pågang fra flyttelystne Acta-selgere de siste ukene.

- Det har vært langt mer enn det er vanligvis. Hvis vi sier det er ti-gangeren, så er ikke det langt unna sannheten, sier Dypeng i Hermes Headhunting.

Hun er den som har skaffet ny jobb til flest i finansbransjen de siste årene. Blant annet fant hun ny jobb til flere tildligere Terra-ansatte da meglerhuset bukket under i november i fjor.

Dypeng sier at Acta-selgerne oppgir frykt for at det nå blir vanskelig å selge produktene som begrunnelse for at de heller vil jobbe for andre finanshus.

- Pressen har hatt et veldig fokus på kostnadsstruktur i Acta. Det tror jeg kanskje har bidratt til at produktene ikke er så lett omsettelige i markedet som de har vært tidligere, sier Dypeng.

Acta har de siste ukene vært i søkelyset på grunn av salgsmetodene rettet mot pensjonister. Mandag toppet det seg da Acta-gründeren Fred Ingebrigtsen og fire andre ble siktet for ulovlig innsidehandel med Acta-aksjer.

- Indikasjon på at det rakner

Jan Petter Sissener

RAKNER: Investor Jan Petter Sissener mener selgerflukt kan være et tidlig tegn på kollaps.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Tidligere Kaupthingsjef Jan Petter Sissener mener det kan være begynnelsen på slutten for Acta hvis de ansatte flykter.

- Bakgrunnen er ganske enkelt at de som søker seg bort, og får ny jobb, er de flinkeste guttene i klassen. Skulle man miste en rekke av sine flinkeste selgere, er det ingen tvil om at det kan være en tidlig indikasjon på at det rakner, sier Sissener.

Sissener har selv ledet flere finanshus, og mener Acta må sparke ledelsen og legge om kursen for å overleve.

- Det må være å endre strategi, ledelse og kanskje produktspekter, mener Sissener.

Han er klar på hvorfor Acta nå er under press.

- Selskapet har vært for opptatt av å tjene penger selv, og for lite opptatt av å tjene penger for kundene, sier kjendisinvestoren.

Attraktive for andre finanshus

Monika Dypeng mener Acta-selgerne er attraktive for andre finanshus. Hun sier de har rykte for å jobbe hardt for pengene.

- Det er ikke noen hemmelighet at Acta-rådgiverne, spesielt de som har solgt mye, har tjent ekstremt gode penger, og at de bør være forberedt på at lønnsslippen ser litt annerledes ut neste år. Det tror jeg ikke er noen underdrivelse, sier Dypeng.

Acta besvarte i går ikke NRKs henvendelser.

LES: Actas ansatte står samlet