Hopp til innhold

- Splitt og hersk

LO beskylder Avinor for å drive med splitt og hersk. Flyplasskonflikten er mer fastlåst enn før helgen

Avinor
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

De flyplassansatte er organisert i LO og YS. Fredag morgen klokka åtte gikk LO ut i streik.

En halvtime etter fikk YS et tilbud fra Avinor som var bedre enn det LO nektet å godta på Riksmeklingsmannens kontor. Det hevder streikegeneral Tor Erik Granum.

- Dette er, etter min mening, å sette riksmeglingsmannens myndighet for narr.

- Useriøst

Granum mener at dette er et useriøst spill fra Avinor sin side.

- Dette er jo helt tydelig for hele verden. Dette her er splitt og hersk – det er ikke noe annet. De ønsker å sette oss opp mot de andre gruppene i Avinor, sier Granum.

Konsernsjef i Avinor, Sverre Quale, er helt uenig og mener at Granum har liten grunn til å føle seg provosert.

- Tilbudet var absolutt ikke mye bedre, så mye kan jeg si, forteller Quale.

Administrerende direktør i Avinor Sverre Quale

Sverre Quale.

Foto: Kai Myhre

Quale nekter også for at han forsøker å sette forbundene opp mot hverandre.

- De representerer de samme yrkesgrupper, så vi må faktisk skjele til de yrkesgruppene og kjøre så godt som parallelle forhandlinger når de representerer de samme yrkesgrupper.

- Føler ikke ansvar

Leder i YS-forbundet Stafo luftfart, Bjørn Tore Mikkelsen, føler ikke at de har sviktet arbeidskameratene og sier at det ikke var aktuelt å avbryte sine forhandlinger i solidaritet med LO.

- Nei, jeg skjønner ikke hvorfor vi skulle gjøre det. Vi føler vel at vi er mest solidariske overfor medlemmene våre og føler ikke vi har noe ansvar overfor andre, sier Mikkelsen til NRK.

Han er ikke redd for at det skal gå utover miljøet på flyplassene.

- Jeg håper ikke at det skal bli noe problem. Vi må akseptere at de har gått i konflikt, og de bør akseptere at vi har blitt enige, sier Mikkelsen.

Konflikten mer fastlåst

LO mener konflikten er mer fastlåst nå enn den var før helgen.

- Jeg synes dette skjerper tonen ytterligere fra Avinor sin side. Og dette er ikke vår mening i det hele tatt. Vi har hele tiden vært åpne i forhold til kontakt, men vi har ikke mottatt noe som helst for form kontakt i det hele tatt, sier Granum.

Søndag ble Kristiansund-Kvernberget stengt og tirsdag tas 150 nye LO-medlemmer ut i streik. Da må trolig også Stavanger lufthavn Sola og fem andre flyplasser stenges. Streiken trappes også opp på Gardermoen, men det skal ikke være fare for at hovedflyplassen må stenges allerede på tirsdag.