Hopp til innhold

Tilbud til bøndene ytterligere utsatt

Uenigheter i regjeringa gjør at statens tilbud til bøndene blir utsatt i flere dager.

Pløying
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Bøndene krever rekordhøye 3,3 milliarder kroner i årets oppgjør.

Statens tilbud skulle etter planen bli lagt på bordet i går, men regjeringa klarte ikke å bli enige om et beløp.

LES OGSÅ: Ikke noe tilbud til bøndene i dag

Statens forhandlingsleder, Per Harald Grue, bekrefter at det heller ikke vil komme et tilbud i dag. Det er usikkert når regjeringa vil ta ei avgjørelse, men sannsynligvis må bøndene vente til over helga.

Indre strid

Det er den interne dragkampen i regjeringa som gjør at tilbudet lar vente på seg. Striden er mellom Arbeiderpartiet og SV på den ene siden og Senterpartietpå den andre.

- Det er svært dype interessemotsetninger i regjeringa. For Senterpartiet er jordbruksoppgjøret så viktig at regjeringsdeltakelsen står på spill, sier Erik Kjekstad, fungerende politisk redaktør i Nationen, til NTB.

Kjekstads avis slo på lederplass onsdag fast at Norge kan være på kanten av en regjeringskrise. I Sp deler mange den oppfatningen. Flere sentrale partikilder sier til VG at de er mentalt forberedt på regjeringssammenbrudd

Foventer stort åpningstilbud

Bjarne Undheim
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Leder i Norges Bondelag, Bjarne Undheim, er bekymret for utsettelsene. Han har ikke gitt opp kravet om 3,3 milliarder, og håper regjeringa snart kommer med et åpningstilbud.

- Jeg forventer at staten blar opp minimum en milliard i åpningstilbudet. Det er mer enn vi slutta på i fjor, sa han til Dagsrevyen i går kveld.

Undheim mener det er liten tvil om at intern uenighet i regjeringen er årsaken til at tilbudet i landbruksoppgjøret er forsinket.

– Men når man klarte å løse AFP-striden, bør det også finnes vilje til å innfri våre forventninger. Vi krever rammevilkår som bedrer lønnsomheten i landbruket, sier Undheim.

Det skal være ei avstemning blant bøndene før man sier endelig ja til en avtale. Partene må bli enige innen 16. mai.

Flere viktige saker

Regjeringa sliter ikke bare med å bli enige om statens tilbud til bøndene i disse dager. En annen viktig sak for Senterpartiet er kommuneøkonomien.

En Sp-kilde sier til Nationen at «jordbruksoppgjøret ikke er det man sliter mest med. Derfor kan saken utsettes».

En kilde i Arbeiderpartiet sier at det ikke er noen tvil om at årets jordbruksoppgjør er «meget komplisert», men legger til at arbeidet med revidert nasjonalbudsjett er vanskeligere.

Avveining

Også ifølge Aftenposten står striden om å veie inntektene for landets bønder opp mot hvor mye penger kommunene trenger til skole, eldreomsorg og lignende formål neste år.

På den ene sida er jordbruksoppgjøret en viktig symbolsak for Sp. På den andre sida vil fordommene om at Sp er et bondeparti befestes dersom partiet velger å bryte ut av regjeringen i eventuell protest mot ikke å få gjennomslag for et bondeoppgjør som oppfattes som godt nok. Dette sier en sentral kilde i stortingsgruppen.

– Tåler dyrere mat

Samtidig opplever bøndene støtte fra uventet hold. Administrerende direktør Svein Fanebust i Coop Norge mener at den globale matkrisen gjør spørsmålene om stabile matleveranser og selvforsyning mer aktuelle enn på lenge.

Til Nationen sier han at vi tåler et høyere prisnivå på mat her i landet.

– I dag bruker vi knapt mer enn 10 prosent av inntekten vår på noe så viktig som mat. Undersøkelser viser at forbrukerne er villige til å betale for kjøtt og fersk mat. Ingen kan produsere mat og samtidig gå med underskudd. Da må samfunnet gi bonden trygghet til å skape, være kreativ og satse, sier Fanebust.