Hopp til innhold

Terra-gruppen kan holdes ansvarlig

Terra-Gruppen kan bli stående med ansvaret for store deler kommunenes tap etter konkursen i meglerhuset Terra Securities.

Terra Securities
Foto: Scanpix

Kredittilsynet ba i går Terra-Gruppen om svar på kommunenes krav om såkalt vinningsavståelse, det vil si at morselskapet må ta ansvar for datterselskapets økonomiske disposisjoner.

Terra-Gruppen nekter ethvert økonomisk ansvar overfor de åtte kommunene.

Les: 450 millioner i Terra-boet

Stein Ole Larsen

Konsernsjef Stein Ole Larsen mener ansvaret ligger hos datterselskapet Terra Securities.

Foto: NRK

Avviser kommunenes krav

- Slik vi bedømmer kravet, er det ikke grunnlag for vinningsavståelse i det hele tatt, sier konsernsjef Stein Ole Larsen i Terra-Gruppen.

Han slår dermed hardt tilbake mot kommunene, som krever minst 150 millioner kroner fra Terra-Gruppen.

Morselskapet har tatt ut penger i konsernbidrag og aksjeutbytte fra datterselskapet, meglerhuset Terra Securities.

Kommunene mener pengene er inntekter som kommer fra dårlig rådgivning, men Larsen står steilt på at Terras økonomiske ansvar er begrenset til konkursboet etter Terra Securities.

Eystein Kleven

Ansvar kan ikke pulveriseres gjennom å opprette datterselskaper, sier seksjonssjef Eystein Kleven i Kredittilsynet.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

- I den grad det skulle vært stilt krav om vinningsavståelse, så måtte det vært rettet mot Terra Securities. Det bør være åpenbart for alle at et selskap som er i ruin, har tapt mer enn de har tjent.

Kan bli holdt ansvarlig

Fullt så enkelt er det imidlertid ikke.

Ansvar kan ikke pulveriseres gjennom å opprette datterselskaper, sier seksjonssjef Eystein Kleven i Kredittilsynet.

- Et krav kan rettes direkte mot Terra-Gruppen, hvis det kan fastslås at konsernbidraget kan knyttes til inntekten Terra Securities har fått fra kommunene, sier Kleven.

Han sier det det er nok å påvise forsettlighet eller uaktsomhet hos Terra Securities for at Terra-Gruppen skal kunne holdes ansvarlig.

Dét har Kredittilsynet allerede konstatert, i og med at de varslet inndragelse av Terra Securities' konsesjon før de gikk konkurs.

Rettssak siste utvei

Hvis kommunene får medhold av Kredittilsynet, plikter Terra-Gruppen å betale ut erstatning eller gå til domstolen, forteller Kleven.

Konsernsjef Stein Ole Larsen sa etter møtet med ordførerne i går at det er helt uaktuelt for Terra-Gruppen å ta større økonomisk ansvar i saken.

- Terra-Gruppen har allerede tapt betydelige summer på dette, og vi er ikke innstilt på å dekke kommunenes tap, sier Larsen til NRK.

Terra-Gruppen har frist til 25. mars for å svare Kredittilsynet.