Hopp til innhold

Dyrere drivstoff i Trondheim

Trondheim kommune vil fra neste år innføre miljøavgift på drivstoff for å finansiere en storstilt satsing på kollektivtrafikk.

Bensinstasjon
Foto: Rainer Prang / NRK

Et spleiselag med staten vil etter planen gi 150 millioner kroner til blant annet bygging av kollektivfelt og lavere billettpriser.

- Dette vil gjøre Trondheim til landets fremste miljøby, sier ordfører Rita Ottervik fra Arbeiderpartiet.

Ottervik legger til at de radikale tiltakene vil gjøre det lettere å sykle, gå, eller ta bussen. Dessuten vil det bli mindre attraktivt å kjøre bil.

Avgift på 60 øre

Aps miljøavgift vil bety at alle som fyller bensin eller diesel i Trondheim skal betale en ekstra lokal avgift på 60 øre per liter.

Og om nærliggende kommuner blir med på ordningen, vil Ap at avgiften blir på 95 øre per liter.

-Vi har vedtatt en omfattende miljøpakke der vi blant annet skal få fram inntekter på rundt 150 millioner til kollektivtiltak. Og samtidig skal vi begrense biltrafikken i Trondheim sentrum, sier leder i Trondheim Ap, Rune Olsø.

Miljøoppskrift

Ottervik mener at andre byer må finne sine egne løsninger på miljøproblemene, men sier at de godt kan kopiere Trondheims oppskrift.

-Det å være offensiv med mange tiltak som til sammen virker, er den oppskriften vi anbefaler fra Trondheim, sier Ottervik.