Hopp til innhold

Oljefondet stiller klimakrav

Det blir stilt enda strengere krav til bedrifter Oljefondet har kjøpt seg inn i. Nå vil myndighetene at selskapene skal levere klimaregnskap.

Kristin Halvorsen
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Statens pensjonsfond - Utland, bedre kjent som Oljefondet, går nå enda et skritt lengre for å påvirke selskaper det investerer i.

Målet er å få dem til å redusere sine klimautslipp.

Oljefondet har tidligere trukket seg ut av bedrifter som har vært involvert i våpenproduksjon, grove miljøforbrytelser og menneskerettighetsbrud.

Norges Bank vil sette standarden

På den store etikkonferansen som markerer starten på evalueringen av Oljefondets etiske regelverk, fortalte finansminister Kristin Halvorsen i dag at fondet nå også vil påvirke bedriftene til å bli mer klimavennlige.

- Norges Bank har i dag offentliggjort at de ønsker at de bedriftene vi har eierandeler i, skal være med i noe som heter Carbon Disclosure Project, som dreier seg om å sette standarder for å redusere sine klimautslipp og ta større klima-ansvar, sa Halvorsen.

Det er Norges Bank Investment Management, som er ansvarlig for investeringene av oljepengene og for å utøve eierskap, som har anbefalt å støtte den internasjonale organisasjonen Carbon Disclosure Project (CDP).

Organisasjonen hjelper investorer med å fremskaffe informasjon om hvordan de største selskapene i verden forholder seg til klimautfordringene.

Blant annet ber organisasjonen om utslippsinformasjon, planer for kutt og selskapenes framtidige klimastrategier.

Oljefondet er medeier i over 7.000 selskaper, og Halvorsen tror derfor samarbeidet med organisasjonen CDP vil få betydning.

- Det er viktig fordi det betyr at vi bruker den eiermakten vi har mulighet til. Vi har et stort pensjonsfond vi kan bruke til å påvirke verden i mer klimavennlig retning. Det kommer i tillegg til alle de politiske initiativene vi kan ta, sier Halvorsen.

- Etikk er god butikk

Miljøbevegelsen er fornøyd med at Oljefondet stiller nye krav til bedriftenes klimaengasjement.

. Det er jo åpenbart et veldig viktig skritt i riktig retning, sier generalsekretær Rasmus Hansson i WWF som mener det kan få betydning for verdens klimautslipp.

- Oljefondet er stort. Med andre ord: gjøres dette riktig, gjøres det aktivt og ambisiøst, så har det stor betydning for investeringer og stor signaleffekt, sier Hansson.

Myndighetene har fått kritikk for å gjøre Oljefondet stadig mer politisk, men Kristin Halvorsen mener god etikk er god butikk.

- Nei, det som er det fine er at det er ikke noen motsetning. Det er rett og slett godt for business og ta klima- og miljøansvar. Og vi har som en langsiktig investor meget god og solid avkstning samtidig som vi har etiske retningslinjer. Og det er fordi vi mener dette er to sider av samme sak, sier Halvorsen.