Hopp til innhold

Sendte strømprisene til værs

Produksjonsstopp i det finske kjernekraftverket Olkiluoto lørdag sendte strømprisene opp til hele 18 kroner kw/t.

Elektrisitet

RÅDYR STRØM: Produsentprisen på strøm var i perioder oppe i 18 kroner kw/t lørdag. Det ga ringvirkninger til hele Norden.

Foto: LUKE MACGREGOR / REUTERS

Stansen i det finske kjernekraftverket  lørdag viste hva som skjer med strømprisene en kald vinterdag, når deler av kraftproduksjonen stopper.

18 kroner per kilowatt-time

I perioder var produsentprisen oppe i over 18 kroner per kilowatt-time, mens forhåndsprisene i markedet lå på rundt 44 øre.

860 megawatt utkoblet produksjon ved det finske kjernekraftverket tilsvarte 6-7 prosent av strømforbruket i Finland.

Og siden strømkablene og strømprisene henger sammen, fikk produksjonsstoppen konsekvenser i hele Norden.

Nord for Dovre fikk produsenter ekstra betalt for å øke produksjonen, og enkeltbedrifter ble betalt for å redusere sitt forbruk i noen timer.

Både i Finland, Sverige og Danmark ble det satt i gang ekstra strømproduksjon.

Seks ganger mobilt gasskraftverk

Til sammenligning vil Statnetts reservekraftanlegg på Tjeldbergodden og Nyhamna hver ha en kapasitet på 150 megawatt, en sjettedel av den finske utkoblingen.

Både Sverige og Øst-Danmark brukte i enkelttimer all tilgjengelig kraft på markedet, i tillegg til at det ble startet opp gassturbiner på 360 megawatt i Sverige og 125 megawatt varmekraft i Danmark.

Statnett har avtale med kraftprodusenter om å øke produksjon ved behov og med enkelte store forbrukere om å redusere sitt forbruk når det er nødvendig for å oppnå balanse mellom forbruk og produksjon.

Til enhver tid skal Statnett ha 2000 megawatt tilgjengelig på dette regulærkraftmarkedet, fordelt på forbruks- og produksjonsbud.