Hopp til innhold

- En skandale for norske banker

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon mener at Kredittilsynets rapport om norske bankers salg av spareprodukter de siste årene er så alvorlig at det nærmer seg en bankskandale.

Bjørn Erik Thon
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

 - Bankene har fått norske privatpersoner til å låne 30 milliarder kroner til å investere i produkter som bankene sannsynligvis har visst at kundene ikke ville tjene på, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon til NRK.

- Bankene derimot har tjent gode penger, og det synes jeg er ille. Dette er en alvorlig knekk i bankenes tillit til kundene, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

Dermed går også forbrukerombudet knallhardt ut mot rådgivningen i norske banker de siste ti årene.

Les også: Kredittilsynet refser bankene

200 000 nordmenn har kjøpt

I følge Kredittilsynet finnes det ikke konkrete tall som viser hvor mange nordmenn som har investert i garanterte spareprodukter de siste ti årene, men tilsynet avviser ikke at tallet kan være så høyt som 200 000.

I følge siste tilgjengelige tall fra SSB, er 8 av 10 kroner som er investert i disse spareproduktene lånt i banken.

Kredittilsynet sier i en ny rapport som ble offentliggjort i dag, at bankene bør fraråde kunder å låne penger og plassere i slike spareprodukter.

Mer om Kredittilsynets rapport kan du lese her: Kredittilsynet refser bankene

Utelukker ikke søksmål

- Her har det vært gjort veldig mye dårlig bankhåndverk og det kan ikke utelukkes at det kommer erstatningskrav og søksmål i kjølvannet av dette, avslutter Thon.