Hopp til innhold

Regjeringen bryter Mongstad-avtalen

Åslaug Haga bekrefter at klimagassen som samles opp blir sluppet ut så snart den blir fanget ved Mongstad-anlegget. Årsaken er at den blir for dyr å deponere.

Mongstad

Mongstad-anlegget

Foto: Kyllingmark, Chris / SCANPIX

Regjeringen har besluttet å ikke lagre utslippene fra testanleggene på Mongstad, sier Haga, som understreker at det er begrensede mengder CO2.

Trodde på 1,8 mrd kr

Olje- og Energiminister Åslaug Haga

Olje- og Energiminister Åslaug Haga

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Vi snakker om en kort periode til vi har et fullskala renseanlegg på plass, og vi skal selvsagt kjøpe kviote rfor dette utslippet. Vi skal faktisk kjøpe doble kvoter for dette utslippet, sier hun til NRK.

Årsaken til dette, ifølge Haga, er at kostnadene ved å frakte CO2 fra Melkøya vil bli på tre milliarder kroner, melder Aftenposten.

- Vi visste at det ville bli dyrt, men vi var ikke i nærheten av de summene vi snakker om nå. Vi har lenge trodd, med de beste anslagene vi hadde, at vi ville snakke om 1,8 milliarder kroner for deponering på Melkøya.

- Dette er et klart løftebrudd fra regjeringens side, og det reagerer vi kraftig på, sier Bellona-leder Frederick Hauge.

- Kunne ha funnet det ut

Men seniorforsker ved Cicero senter for klimaforskning, Asbjørn Torvanger, sier at det ikke er så bekymringsfullt at rensingen ved testanlegget mangler så lenge rull rensing og deponering er på plass fra 2014.

Torvanger sier til NTB at han da legger til grunn at rensing og deponering er på plass når gasskraftverket er ferdig til drift i fullskalaformat i 2014.

Torvanger sier at regjeringen kanskje ikke har gjort en grundig nok jobb før det ble lovet å deponere CO2 også i testperioden.

- At dette ville bli dyrt, kunne man ha funnet ut allerede før avtalen ble inngått, mener han.

 

- Uforsvarlig bruk av penger

- Nå viser det seg at vi vil være oppe i tre milliarder kroner. Det er meningsløst dyrt fordi vi her snakker om utslipp i en begrenset periode på tre - fire år inntil vi har et fullskala renseanlegg på plass, sier Haga. 

Hun sier at Mongstad-anlegget har vært kostnadskrevende for Norge, både når det gjelder testanlegget og fullskala-anlegget.

- Vi mener at det vil være uforsvarlig bruk av penger å bruke tre milliarder kroner på å rense 100.000 tonn CO2 i det som under andre omstendigheter ikke er mer enn periode på tre til fire år, sier Haga.