Hopp til innhold

Sør-Afrika verdens gjerrigste land

Sør Afrika er det mest gjerrige landet i verden. Landet er det rikeste i Afrika, men likevel lever 40 prosent i ekstrem fattigdom.

Slum i Sør-Afrika
Foto: SIPHIWE SIBEKO / REUTERS

Det viser en undersøkelse gjort av professor Kalle Moene og Jo Thori Lind ved ESOP Senter for Fremragende Forskning.

De har utarbeidet en indeks som rangerer utviklingsland med unødvendig fattigdom.

– Gnierindeksen rangerer land etter hvor unødvendig fattigdom de har. Det vil si forholdsvis rike land som likevel har mange ektremt fattige, altså folk som lever under to dollar om dagen, forklarer Moene.

Sør-Afrika mest gjerrig

Professor Kalle Moene ved Universitetet i Oslo leder ESOP Senter for Fremragende Forskning, som undersøker sammenhengen mellom likehet, sosial organisering og økonomisk velstand, både i rike og fattige land.

De utviklet en ny indeks som rangerer land etter hvor gjerrige de er. Indeksen tar for seg unødvendig fattigdom, det vil si fattigdom i relativt rike land. Det mest gjerrige landet ifølge indeksen er Sør Afrika.

– Sør-Afrika kommer dårligst ut på indeksen fordi det er Afrikas rikeste land, men likevel lever 40 prosent av befolkningen på mindre enn to dollar om dagen, sier professor Kalle Moene.

Kan redusere fattigdommen

Sør Afrika kan redusere denne unødvendige fattigdommen.

- Ved å satse på et bedre utdanningssystem slik at alle får gå på skole, gi de aller fattigste barna mat på skolen, sørge for bedre sosial forsikring og skape flere og mer formaliserte jobber, slik Brasil har gjort, kan Sør-Afrika redusere den unødvendige fattigdommen, sier Moene.

Koster ikke mye

Det koster ikke mer enn én prosent av brutto nasjonalprodukt å gjøre dette. Men Moene sier det internasjonale samfunnet ikke kan utrydde denne fattigdommen gjennom bistand. Det er staten i de enkelte land som selv må ta ansvar for å bedre situasjonen. Likevel kan verdenssamfunnet gjøre noe.

– Vi kan fokusere positivt på fattigdomsbekjempelse og si at det internasjonale samfunnet forventer at det får Brasil til, det får Sør-Afrika til. Det bør være en slik forventning fra verdenssamfunnet, avslutter Moene.