Hopp til innhold

- Et stort tap for Høyre

- Børge Brendes overgang fra norsk politikk til internasjonal toppjobb er et stort tap for Norge og spesielt for Høyre, sier Arne Strand, politisk redaktør i Dagsavisen

Børge Brende

Børge Brende

Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX / SCANPIX

Se videoinnslag:   Intervju med Børge Brende

Høyres stortingspolitiker, Børge Brende, er utnevnt som en av tre nestledere for den uavhengige organisasjonen Verdens økonomiske forum, WEF. Han trekker seg dermed midlertidig fra politikken.

- Høyre vil stå uten opplagt etterfølger til leder etter Erna Solberg, sier Strand.

Høyre har to nestledere, Jan Tore Sanner og Per Kristian Foss. 

- Foss var kandidat i sin tid, men ble forbigått av Solberg, Sanner har aldri stått sterkt i diskusjonen som Ernas etterfølger, tilføyer Strand. 

- Organisasjonen har som ansvar å forbedre tilstanden i verden gjennom å få til en kobling mellom disse tusen største selskapene, som er deres medlemmer, og myndigheter på viktige områder, sier Brende til NRK.

Han nevner bekjempelse av klimaendringer, antikorrupsjonsarbeid og utvikling i den tredje verden som de viktigste oppgavene.

Blant annet var hovedtemaet i deres konferanse i år klimaendringer. De er også knyttet til G8 og deres Gleneagels-prosess som går på hvordan de store land skal kutte klimautslipp i årene fremover.

Unik mulighet

- Dette er en mulighet jeg ikke ville la gå fra meg, det er en spennende jobb å bli tilbudt, sier Brende.

Brende vi få ansvaret for de berømte Davos-møtene i regi av den uavhengige økonomiske organisasjonen. Som managing director får han særlig ansvar for kontakt med myndigheter og det sivile samfunn.

- I fremtiden vil vi være avhengige av å få næringslivet og de tunge selskapene med oss for å kunne forbedre tilstanden i veldig mange av verdens land. Altså et nærmere samarbeid mellom privat og offentlig sektor, fastslår Brende.

Arne Strand tror Brende vil fylle sin nye rolle utmerket.

- Han er en dyktig politiker med bredt engasjement. Dessuten er han en sympatisk mann og er godt likt av alle, avslutter Strand.

Erna Solberg, leder i Høyre, mener dette først og fremst er en bekreftelse på at Brende gjorde en god jobb som miljøvernminister.

- Det er hyggelig at Brende blir plukket til en viktig jobb, det sier noe om at han gjorde et godt inntrykk som miljøvernminister. Men det er selvfølgelig leit for Høyre, sier Solberg til nrknyheter.no 

Hvordan den organisatoriske løsningen blir som resultat av Brendes overgang vil Solberg komme tilbake til senere.

- Vi tror Brende har en villighet for å komme tilbake til partiet senere, avslutter Solberg.

WEF

Det årlige toppmøtet samler toppledere i de 1000 største bedriftene på verdensbasis, noen nasjonale politiske ledere samt en del utvalgte intellektuelle og journalister.

Toppmøtet holdes vanligvis i Davos i Sveits og samler rundt 2000 deltagere.

WEF er en uavhengig internasjonal organisasjon, som jobber for å involvere toppledere i politikk og næringsliv til samarbeid rundt globale, regionale og industrielle spørsmål.

Det var professor Klaus Schwab som grunnla og fortsatt leder Verdens økonomiske forum. Med seg i toppledelsen har han en håndfull direktører.

42 år gamle Børge Brende ble innvalgt på Stortinget fra Sør-Trøndelag i 1997, 2001 og 2005.

Fra 2001 til 2004 var Brende miljøvernminister i Kjell Magne Bondeviks andre regjering. Fra 2004 til 2005 var han nærings- og handelsminister i samme regjering.

Brende har tidligere vært nestleder i Europabevegelsen, 1991-92, og var leder av FNs kommisjon for bærekraftig utvikling.

Han har blitt sett på som den naturlig arvtageren til Høyres lederposisjon etter Erna Solberg.

Permisjon

Stortingets presidentskap vedtok i dag å innvilge Brendes permisjonssøknad.

– Det var ingen enkel sak, men det er presedens for å gi permisjon for overgang til internasjonale stillinger, sier stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) til NTB.

Det er ikke ofte det gis slike permisjoner. Ifølge Jagland har det skjedd én gang tidligere da Høyres Paul Thyness ble nestleder i FNs utviklingsprogram, UNDP.

– Kriteriet er at en internasjonal stilling skal ha nasjonal interesse og at det er enighet i presidentskapet. Det er det i dette tilfelle og vi er innstilt på å be Stortinget gi Brende permisjon, sier han.

AKTUELT NÅ