Hopp til innhold

Føler seg lurt av norsk selskap

Lokale myndigheter på den filippinske øya Mindoro går rettens vei for å stoppe et gruveselskap med norske investorer.

Urfolk på Mindoro
Foto: Peter Svaar / NRK

Alanganfolket på Mindoro kjemper nå en innbitt kamp mot det norske gruveselskapet Crew Minerals for å beholde sine landområder.

Crew håper å kunne hente opp 40.000 tonn nikkel i året fra alanganernes skogområde - verdt milliarder av dollar på verdensmarkedet.

Nær 100 kvadratkilometer av jungelens fjellsider skal graves opp, i et byggeprosjekt med en prislapp på over 7 milliarder kroner.

NETT-TV: Føler seg lurt

- Byttet land mot to kilo ris

Blant selskapene som er involvert i Crew Minerals er Umoe Invest, Kauphting, DnB NOR og Nordea. 

For åtte år siden fikk selskapet lokale stammeledere til å sette sine tommelavtrykk på en avtale.

Mange av dem kunne hverken lese eller skrive. Nå hevder flere at de ble lurt til å gi fra seg jorden sin.

- Vi fikk to kilo ris for å underskrive denne avtalen. Vi ble enige om at de kunne ta en jordprøve her. Det var slik jeg forstod det. Vi hadde ingen anelse om hva som skulle skje, forteller en av stammelederne til NRK.

 

Avtale med lokale stammeledere

Crew Minerals fikk lokale stammeledere til å undertegne en avtale med tommelavtrykk. Mange av dem kunne ikke lese.

Foto: Peter Svaar / NRK

 

Sliter med å få støtte

Fra 2011 håper Crew at nikkelutvinningen er i full gang - nå vil selskapet flytte folk og landsbyer for å gjøre plass.

Regjeringen i Manila støtter prosjektet, stikk i strid med alle råd fra de lokale myndighetene.

Men Crew sliter med å få tilstrekkelig støtte fra urbefolkningen. Derfor frister selskapet med veier, helsestell, jobber og mikrokredittlån, i en grad som har fått lokale politikere til å reagere.

Myndighetene på øya skal ikke ha gitt støtte til gruveprosjektet, og guvernør Arnan Panligan sier de forbereder rettslig forfølgelse av Crew Minerals.

Nå vil han bringe de norske gruveplanene inn for filippinsk høyesterett, for å få avgjort om nordmennene kan starte gruvedriften. 

- Trenger desperat arbeid

Administrerende direktør i Crew Minerals, Hans Christian Quist, sier han ikke kjenner til inngåelsen av avtalen med lokale stammeledere, som ble inngått på slutten av nittitallet.

Han mener det heller ikke stemmer at myndighetene er imot gruveprosjektet.

- Vi bygger dettte på store undersøkelser vi gjør lokalt. Vi har et stort community-relations-team på plass, som fokuserer på hva de forskjellige gruppene ønsker av fremtidig utvikling på stedet.

Og utvikling trengs, mener Quist.

- I dag er det ingen utvikling. Det er en spedbarnsdødelighet på rundt tretti prosent, blant de høyeste i verden. De trenger desperat arbeid, sier han.

Uviklingsminister Erik Solheim sier til NRK i kveld at han vil kreve en forklaring fra Crew Minerals, og varsler at den norske ambassaden på Filippinene skal undersøke saken nærmere.