Hopp til innhold

EU knuser Windows-monopolet

EU avviste i dag anken fra Microsoft. Dette kan bety billigere og flere dataprodukter for oss.

Bill Gates er sjef for Microsoft

Bill Gates og Microsoft tapte i retten i dag.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Dommen betyr at datagiganten har brutt monopolloven ved å ikke informere konkurrentene om hvordan operativsystemet Windows er bygget opp.

NRK NETT-TV DIREKTE: Kl 12.10 kommenterer EU Microsoft-dommen

- Vi har hatt kort tid til å se på dommen og til å tenke oss om, og dette er en omfattende dom som trenger litt betenkningstid, sier Brad Smith i Microsoft-ledelsen. 

Han sier også at de "vil ta ytterligere steg for å rette seg etter dommen", uten å gå detalj.

- Jeg vil også understreke at vi vil gjøre det vi kan for å følge europeisk lov, sier Smith

Microsofts Brad Smith kommenterer dommen (ekstern video-lenke)

Dette er en fantastisk utvikling, og et viktig signal til monopolistene om at de må følge reglene i samfunnet

Håkon Wium Lie, teknisk direktør i Opera Software

 

- Skviser ut konkurrentene

Gisle Hannemyr

Gisle Hannemyr

Foto: Anne Linn Ensby / NRK

For nordmenn vil dommen, dersom den blir stående, bety et bredere tilbud innen programvare og liknende produkter, og  billigere produkter.

- Konkurrentene vil kunne lage flere produkter og tjenester knyttet direkte til Microsofts systemer, sier Gisle Hannemyr, som er lektor ved institutt for infomatikk ved Universitetet i Oslo, til nrknyheter.no.

NRK NETT-TV: Microsoft må betale milliardbot

Windows finnes i dag på 95 prosent av verdens datamaskiner og EU-kommisjonen mener selskapet ulovlig skviser ut konkurrenter.

Derfor fikk de en rekordbot i 2004 på fire milliarder kroner. Dagens dom betyr at Microsoft har brutt EUs konkurranseregler.

Kan slå Microsoft konkurs

Han sier at Microsoft nå må gjøre to ting:

- For det første må de i mindre grad legge ved tilleggsprodukter ved operativsystemet. Dette gjelder spesielt avspillere for musikk og video.

Retten har satt en viktig milepæl innen tekno-industrien når den nå igjen understreker viktigheten av forbrukerens valg

EUs konkurranse-kommisær Neelie Kroes

- For det andre må de dele informasjonen om hvordan operativsystemet Windows er bygget opp med sine konkurrenter, slik at de kan utvikle liknende produkter, sier Hannemyr.

Årsaken til at EU har reagert, er at Microsoft legger ved produkter når de selger Windows. Slike programmer er f.eks  Media Player. Dermed skaper de sitt eget marked og får monopol.

- Dersom dommen blir stående og de enten ikke betaler boten eller ikke retter seg etter påleggene, kan de i ytterste konsekvens bli fratatt muligheten til å drive business i Europa. Det gjør EU ved å slå dem konkurs, sier Hannemyr.

Norske fordeler

Han sier at dommen virker fornuftig, godt begrunnet og mener det kan bli vanskelig for Microsoft å komme rundt den.

- Slik jeg ser det, har de en mulighet til å anke, men om de vil gjøre det må andre svare på. Det er jo svimlende beløp, men likevel ikke mye penger for et så stort selskap, sier Hannemyr.

Han mener at utfordringene for Microsoft nå blir å måtte endre forretningspraksis i Europa.

- Vil ikke tjene penger

Håkon Wium Lie

Håkon Wium Lie i Opera

Foto: Opera Software

Blant selskapene som er fornøyd med å få Microsoft dømt er det norske selskapet norske Opera, som lager nettleser på lik linje med Microsofts Explorer.

- Dette er en fantastisk utvikling, og et viktig signal til monopolistene om at de må følge reglene i samfunnet, og ikke bare gjøre det de tjener mest på, sier Håkon Wium Lie, teknisk direktør i norske Opera Software.

- For oss vil ikke dette ha noen umiddelbar betydning, men på sikt er det viktig. Dommen stadfester prinsippet vi har jobbet for om at formatene på nettet skal være åpne, sier han.

Lie tror ikke de vil tjene penger på avgjørelsen.

- Nei, det tror jeg ikke. Det er en god nyhet for det åpne Internett, sier han. 

- Ikke tjent med monopol

Forbrukerrådet sier at dette er en seier for forbrukeren.

- Det viktige er at forbrukerne skal ha reell anledning til å velge mellom hvilke tjenester og produkter de skal bruke. Det må være et fravær fra innelåsing av produktene. De må være åpne, og de ulike løsningene du kan velge mellom skal ikke ha blitt diskriminert mot, sier seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Torgeir Waterhouse til nrknyheter.no.

Nå må kunden selv ut på et stort og kanskje ukjent market for å handle produkter som tidligere fulgte automatisk med datamaskinen. Kanskje dette er et eksempel på hvor et monopol vil være nyttig?

- Nei. Vi mener at kunden ikke tjent med monopol. Poenget må være at det er opp til forbrukeren selv å velge hvilken løsning han skal bruke, sier Waterhouse.

- Milepæl innen tekno-industrien

Neelie Kroes

EUs kommisær for konkurranse, Neelie Kroes.

Foto: FRANCOIS LENOIR / REUTERS

EUs konkurranse-kommisær Neelie Kroes er svært fornøyd med dommen, og sier den er prinsipielt viktig i saker som har med store og dominante selskaper å gjøre.

- Så mange som 95 prosent av verdens datamaskiner, det være seg skoler, private, selskaper eller regjeringer, bruker Windows på sine datamaskiner. Nå har retten bestemt at Microsoft ikke kan forstyrre markedet med sin politikk. De kan ikke lenger hindre markedet fra å fungere skikkelig, sier hun.

Videre håper hun å se at markedsandelen til Microsoft faller.

- Et nivå som er lavere enn 95 prosent vil være en bra måte å måle dommens suksess på, sier hun.

Kroes er sikker på at forbrukeren nå vil få et bredere utvalg av tjenester og produkter, og at disse vil bli billigere.

- Retten har satt en viktig milepæl innen tekno-industrien når den nå igjen understreker viktigheten av forbrukerens valg. Dette er en viktig dom, slår Kroes fast.

EU-dommen i sin helhet (engelsk)