Hopp til innhold

Skattelette til rederinæringen

Regjeringen kommer til å gi flere milliarder kroner i skattelette til rederinæringen i forbindelse med fremleggingen av statsbudsjettet.

Regjeringspartnerne
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Det er etter hva NRK erfarer resultatet av budsjettforhandlingene i regjeringen.

Samtidig skal deler av rederinæringens skattegjeld kunne avskrives.

Rederiforbundet mener det er viktig å gi næringen konkurransedyktige betingelser.

 

Intens kamp

Få dager før valget har det foregått en intens kamp i regjeringen om milliarder i skattelette til rederinæringen.

Senterpartiet og deler av Arbeiderpartiet er for en modell der redernes skatt blir på under én prosent.

Guttorm Schjeldrup

Guttorm Schjeldrup.

Foto: NHH

Det betyr opp til fem milliarder kroner i årlig skattelette til rederne, ifølge økonomiprofessor Guttorm Schjeldrup ved Norges Handelshøyskole.

- Et veldig konservativt anslag er at den vil koste mellom tre og fem milliarder i året. Hvis vi tar utgangspunkt i det høyeste tallet, utgjør det omtrent det som ble utbetalt i sosialhjelp i Norge i fjor.

HØR: Om rederskatt i Dagnytt 1230

HØR: HSH om rederiskatten i 12.30

HØR: Politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam, kommenterer rederiskatten

Trosser råd fra offentlig utvalg

Det er skatteforslaget ingen i regjeringen ønsker å snakke om.

Guttorm Schjeldrup ledet det offentlige rederskattutvalget. Flertallet i utvalget mente at redernæringen skal betale samme skatt som resten av norsk næringsliv.

Men Senterpartiet og deler av Arbeiderpartiet går inn for en helt motsatt modell, der rederne bare betaler 0,6 prosent i skatt.

Argumentet er at norske betingelser må være like de i EU for at ikke næringen skal flagge ut.

Vil ikke gå ut med tallene

Nøyaktig hvor stor skatteletten kan bli, vil ikke Finansdepartementet fortelle - de vil heller ikke la seg intervjue om saken.

- Jeg ser ingen grunn til at man skal skjule noe som helst av denne type ting i den offentlige debatten, og jeg synes det er et demokratisk problem at politikerne ikke legger kostnadene på bordet, sier Schjeldrup.

SV, som har finansministeren, er sterkt imot å gi skatteletter til redernæringen, men presses hardt av Senterpartiet og Arbeiderpartiet i budsjettforhandlingene som nå pågår.

Det er bare noen dager til valget, og flere kilder i regjeringsapparatet sier til NRK at saken er ekstremt sensitiv.

Mer til de rike

For SV er det kontroversielt å gi milliarder i skattelette til noen av Norges rikeste- i en valgkamp hvor offentlig fattigdom i kommune-Norge har vært en av de viktigste sakene på dagsorden.

- Vi må huske på at mottakerne av disse pengene er de aller rikeste i Norge. Jeg er veldig overrasket over at det norske samfunnet, og kanskje spesielt pressen, ikke har viet dette større oppmerksomhet.

- Dette er så mye penger at det kan løse mange av de problemene vi har. Om man sover i timen nå, når skal man da våkne, spør Schjeldrup.