Hopp til innhold

Skal forhindre flere opsjonsfester

SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen kaller utbetalingene i Hydro urimelige, og sier at nye regler skal forhindre flere opsjonsfester.

Kristin Halvorsen
Foto: Wenche Thorunn Nilsen / NRK

Under NRKs partiutspørring i dag fikk Kristin Halvorsen sagt sin mening om regjeringens håndtering av Hydros omstridte opsjonsutbetalinger.

Video: Kristin Halvorsen i partiutspørring

Halvorsen sier til NRK at hun tror velgerne blir opprørt over de opsjonsavtalene som nå utløses i Hydro, og som kan innfris i flere andre selskaper.

- Det står ikke i forhold til hva som har vært arbeidsinnsatsen for de lederne som får dem, sier hun.

Styreleder må ta ansvar

Halvorsen vil ikke gå så langt som å kalle Reinås sin avgang en seier for SV, men understreker at styreledere må ta ansvar.

- Det er klart at en styreleder må ta ansvaret i en slik sak. Og det er helt tydelig den beskjeden som næringsministeren har gitt Reinås om hans tillitt ut ifra håndteringen av den saken, sier hun.

I går fikk næringsminister Dag Terje Andersen kritikk av opposisjonen for måten han har taklet opsjonssaken på, og Frp-formann Siv Jensen sa at det egentlig var han som burde gått av.

 Les også: - Regjeringen vil granske Reiten

- Umoralsk

Halvorsen vedgår at det kommer til å være mange toppledere som juridisk sett har rett til å innløse opsjonsavtaler som hun mener er helt urimelige.

- Nå sitter vi med gamle avtaler som er urimelige. Juridisk kan de holde mål, men moralsk holder de ikke, sier hun.

Ifølge Halvorsen er det Bondevik-regjeringen som la til rette for dagens omstridte opsjonsutbetalinger.

Nå har regjeringen laget nye regler som skal forhindre Hydro-lignende opsjonsavtaler i selskaper der staten er eier eller deleier.

- For framtiden så har vi nå laget et regelverk som jeg tror holder i forhold til å forhindre den typen opsjonsfest som vi ser her. Men det vi nå ser, er innkassering av gamle avtaler gjort under Bondevik-regjeringen, som ikke hadde noen type begrensninger på dette, sier hun.