Hopp til innhold

Feilutbetalinger av kontantstøtte

Dagens kontrollrutiner for kontantstøtteordningen fungerer ikke bra nok, noe som fører til et høyt antall feilutbetalinger, viser en rapport fra Riksrevisjonen.

Jørgen Kosmo

Jørgen Kosmo leder riksrevisorkollegiet i perioden 2006-2009.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Det er blant annet avdekket svikt i kommunenes kontrollrutiner.

Dette gjør at mange får utbetalt penger som de ikke har krav på, fastslår Riksrevisjonen.

Det har vært mange feilutbetalinger i flere år.

Andelen feilutbetalinger av kontantstøtte var i 2006 på samme høye nivå som i 1999, da ordningen nettopp var innført, slår Riksrevisjonen fast.

Feilutbetalingene skjer ved at personer som ikke oppfyller vilkårene, mottar kontantstøtte urettmessig.

Dette er en konsekvens av at arbeidet med å kontrollere i hvilken grad barn benytter barnehage er lite prioritert både ved NAV-kontorene og i kommunene.

Kontroll lite prioritert

Dermed gis det store muligheter for å misbruke ordningen, og det bør iverksettes tiltak for å rette opp dette forholdet, mener Riksrevisjonen.

Alle kommuner skal ifølge forskriftene ajourføre sine registre over barnehagebarn i kontantstøttealder og føre kontroll med opplysninger gitt av barnehageeierne.

Riksrevisjonen peker også på at svakhetene i kontantstøtteordningen har vært kjent gjennom mange år uten at nødvendige forbedrende tiltak har blitt iverksatt.

- Dette er for dårlig. Har vi en kontantstøtrteordning, nå vi være sikre på at den forvaltes på rett måte, sier riksrevisor Jørgen Kosmo.

HØR: - Må bli bedre

VIDEO: - Verre enn jeg trodde

I 2006 ble det utbetalt i underkant av 2,3 milliarder kroner i kontantstøtte.

Riksrevisjonen anslår at 10 millioner av dette beløpet er feilutbetalinger.

– Jeg må innrømme at jeg ble overrasket over at feil og mangler har vært kjent så lenge uten at de er blitt forsøkt rettet opp, sier  Kosmo.

– Jeg mener denne rapporten dokumenterer hvor håpløs kontantstøtteordningen er. Ordningen er komplisert å kontrollere, dermed oppstår det lett feil, sier første nestleder i Stortingets familie- og kulturkomité, Gunn Karin Gjul (Ap).

 

Se Riksrevisjonens hjemmeside

LES HELE RAPPORTEN

LES PRESSEMELDINGEN