Hopp til innhold

Norge får drahjelp fra Sveits

Sveits kan bidra til å redde fremtida for norsk landbruk i WTO-forhandlingene.

Møte i Oslo

Kanskje det var noen takkens ord landbruksminister Terje Riis-Johansen hvisket i øret til den sveitsiske handelsministeren, Doris Leuthard.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Norge er enig med Sveits om et tett samarbeid under de pågående WTO-forhandlingene.

I går møtte utenriksminister Jonas Gahr Støre og landbruksminister Terje Riis-Johansen den sveitsiske økonomi- og handelsministeren i Oslo. 

Støre mener det er naturlig i å samarbeide med Sveits.

Sveits leder forhandlingene med G4-gruppen, bestående av USA, EU, Brasil og India.

Samtidig har Sveits og Norge særinteresser for bruk av tollvern og importrestriksjoner for sin matvareproduksjon, for derigjennom å beholde et levedyktig landbruk.

- Vi har de samme tariffstrukturer i jordbruket, og våre lands jordbruk ligner i struktur, sier Sveits' økonomi- og handelsminister Doris Leuthard.

- De små er glemt

 

 

Sarkozy

Et Sarkozy-veto vil være bra for Norge, mener Leuthard.

Foto: SERGIO PEREZ / REUTERS

G4-landene vil, i motsetning til blant andre Sveits, Japan og Norge, ha åpne grenser og fri tilgang til alle markeder, også for matvarer.

Leuthard er skuffet over WTO's forhandlingsleder, som hun mener bevisst overser de mindre landenes særinteresser rundt sin landbrukspolitikk.

Frankrikes nye president, Nicolas Sarkozy, truer med veto for å verne om det franske landbruket. Dette er fordelaktig for land som Norge og Sveits, siden det viser at de store ikke bare kan overse oss, sier Leuthard.

Avtale kan være i havn snart

Hvis G4-landene kommer til en avtale, kan det skje allerede innen 1. juli.

Grunnen til det er at USA's president George W. Bush fram til 1. juli har fullmakt til å inngå avtale med WTO som organisasjon. Deretter blir det opp til Kongressen å enten godta avtalen slik den er, eller forkaste den i sin helhet.

Hvis en avtale først foreligger etter 1. juli, vil Kongressen kunne godta avtalen, men med justeringer på enkeltelementer i den. Dersom det blir en slik detaljstyring, vil forhandlingene med de andre landene bryte sammen.

Jonas Gahr Støre mener det er 50 prosent sjanse for at det blir en ny WTO-avtale. Uansett står Norge og Sveits skulder ved skulder i forhandlingene.

- Sveits og Norge står i veldig tett kontakt for å følge denne prosessen, sier Støre.