Hopp til innhold

Bøndene krever to milliarder

Bøndene vil kreve mer enn to milliarder kroner under årets jordbruksoppgjør. Forhandlingene starter i slutten av mai.

Leder i Norges bondelag, Bjarne Undheim, landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen
Foto: Kleiven, Paul / SCANPIX

- Årets jordbruksoppgjør blir det viktigste på flere ti-år. Det sier Norges bondelags leder, Bjarne Undheim.

Etter det NRK kjenner til, vil bøndene kreve mer enn to milliarder kroner under årets oppgjør.

- I fjor fikk bøndene rundt 800 millioner kroner, men årets oppgjør må gi vesentlig mer, sier Undheim.

Økte forskjeller

- Vi trenger flere inntektsmuligheter gjennom økte priser, selvsagt, og ikke minst må vi få returnert noen av de overføringene til norske bønder som den forrige regjeringen strammet inn, sier Undheim.

Statistikk viser at bonden tjener det halve av hva en industriarbeider gjør. Og forskjellene har økt dramatisk særlig de siste ti årene.

Gårdsbruk
Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

Derfor er økt inntekt og høyere subsidier viktige krav under årets forhandlinger, men også velferdsordninger som ferie og rett til sykepenger er viktige krav.

Vil slutte hvis ikke løftene innfris

Regjeringen kalte fjorårets oppgjør starten på en snuoperasjon. Undheim tror mange vil slutte i landbruket hvis ikke løftene nå innfris.

- Det er et stort krav ute på bygdene om at det nå må skje et løft for landbruket. Ellers tror jeg at det er mange som i løpet av få år kommer til å si at nok er nok og gi seg, sier Undheim.

- Det er helt åpenbart at det er mange ute på bygda som oppriktig mener at det trengs et løft. Og det tar jeg med det største alvor, sier landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp).

At landbruksministeren kommer fra Senterpartiet, som tradisjonelt står sterkt blant bøndene, gjør at det er store forventninger til nettopp ham.

- Jeg forventer at både Senterpartiet, Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti vedkjenner seg sin regjeringserklæring, sier Undheim.

Pressmiddel

Til høsten er det kommunevalg, og Senterpartiet er det partiet med nest flest ordførere i landet.

Mye tyder på at bøndene vil bruke årets oppgjør som et pressmiddel for å bevare Senterpartiets sterke posisjon ute i bygde-Norge. Men landbruksministeren tar trusselen fra bøndene med knusende ro.

- Jeg har vel visse problemer med å se hva som skulle være en regjering med offensive tanker rundt norsk landbrukspolitikk enn det vi har nå. Vi har et ønske og en ambisjon om å få til noe på dette området, sier Riis-Johansen.